Bevándorlókkal teli csónak süllyedt el Spanyolország közelében

Az embercsempészek hatvan embert zsúfoltak össze egy kis csónakba.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 15:41
Lampedusa,Italy,March,27,,2011,Clandestine,Migrant,Boat,Landing,At
635814893 Fotó: photofilippo66 Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggel 167 szubszaharai származású állampolgárt mentettek ki a nyílt vízről, akiket mindössze három pici, felfújható mentőcsónakba zsúfolt be az egyik migránsmaffia. Mindannyian a Kanári-szigetekre akartak eljutni, végül Lanzarotén és Gran Canarián húzták őket partra. Az utasok között 18 nő és öt gyermek is volt. 

Nem voltak ennyire szerencsések az előző járat utasai. Szintén egy illegális migrációs utazásokat szervező bűnszervezet hatvan embert szorított be egy, a csütörtökihez hasonló gumicsónakba, de ők nem érték el a szárazföldet. Tizenkét órán át próbálták a parti őrségek segítségét kérni, de mire kapcsolatba tudtak lépni velük, illetve megtalálták őket, a csónak már elsüllyedt. 

Egy gyermek meghalt, 35 afrikai állampolgár pedig eltűnt. 

Mindössze 24 embert sikerült kimenteni a vízből. 

Az emberi jogi szervezetek a spanyol hatóságokat bírálják a tragédia miatt, mivel nem ők, hanem a marokkói mentőegységek vezényelték le a mentést úgy, hogy a terület közben már spanyol fennhatóság alá tartozik. Úgy gondolják, hogy ha a spanyolok reagáltak volna a segélykérésre, több embert tudtak volna megmenteni. 

A tragédiát egy másik hasonló eset előzte meg. A hét elején szintén körülbelül hatvan afrikai bevándorlót zsúfoltak be egy csónakba, amelyen egy terhes nő is helyet kapott, de sem ő, sem a gyermeke nem élte túl az életveszélyes utazást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.