időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Elfogyhat a víz a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.08. 21:18 2023.06.08. 21:32
Elfogyhat a víz a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére?

A felrobbantott kahovkai vízerőmű tározójában maradt víz már nem elegendő a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak hűtésére – közölte csütörtökön Ihor Szirota, az üzemeltető cég vezetője.

 

Mint mondta, a vízszint a kritikus 12,7 méter alá süllyedt, így a vizével már nem tudják majd tölteni a tőle mintegy 150 kilométerre lévő nukleáris létesítmény hűtőmedencéjét. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki a jövő héten készül egy küldöttség élén az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőműben felmérni a körülményeket, már a héten figyelmeztetett az alacsony vízszintre. Ha ez 12,7 méter alá csökken, abban az esetben nem lehet a vizet átszivattyúzni az atomerőmű hűtőrendszerének ellátásához – mondta. 

Hozzátette viszont: a tározóban maradt víz arra elég, hogy még bizonyos ideig hűteni tudják vele a reaktorokat. Emellett az atomerőmű közelében található hűtőmedence is tele van vízzel, amely néhány hónapra elegendő. Hozzátette, hogy ezért döntő jelentőségű, hogy ez utóbbi épségben maradjon.

A zaporizzsjai atomerőmű reaktorait ugyan leállították, de a fűtőelemeket továbbra is folyamatosan hűteni kell, hogy elejét vegyék a reaktormagok leolvadásának, ami radioaktív szennyezést okozna a környezetben. A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója volt. A gátat keddre virradóra felrobbantották, a víztározó ezzel gyakorlatilag megsemmisült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a felrobbantásával.

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) oktatója a minap ugyanakkor elmagyarázta, az erőmű hűtése komplikáltabbá válhat, ám ezt a negatív hatást két tényező mérsékli:

  1. A zaporizzsjai atomerőmű 2022 augusztusa óta le van állítva, nem üzemel, az eltelt kilenc hónapban jelentősen lecsökkent a blokkok hűtési vízigénye.
  2. Az erőmű mellett, a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió köbméter térfogatú hűtővízmedence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz-utánpótlást az erőmű számára.

 

Borítókép: az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA/orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.