időjárás 26°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Katasztrófát okozhat, ha súlyos bombatalálat ér egy atomerőművet

Gábor Márton
2023.06.06. 20:30 2023.06.06. 21:05
Katasztrófát okozhat, ha súlyos bombatalálat ér egy atomerőművet

Aszódi Attila szerint nehéz megjósolni, hogy mi történne abban az esetben, ha egy atomerőművet érne a Nova Kahovka-i vízerőműhöz hasonló támadás. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) oktatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a következményeket több tényező is befolyásolja: függ ugyanis az atomerőműtől, a személyzettől, illetve attól is, hogy milyen fegyverrel találták el azt.

– Alapvetően egy nagyobb robbanó erejű töltettel is nehéz olyan károsodást okozni az erőművekben, amely nagyobb mértékű radioaktív sugárzást okozna, azonban egy célzott, szisztematikus támadással hatalmas kárt lehet okozni a létesítményben

– jelentette ki a szakértő. Rámutatott, nem valószínű, hogy egy, a csernobilihoz hasonló robbanás történjen az erőművekben, ugyanis az Európában használatos erőművek egészen más módon működnek, és több biztonsági felszereléssel vannak ellátva. Azonban egy ilyen jellegű katasztrófa megállításában hatalmas szerepe van a személyzetnek és az erőmű felkészültségének.

Aszódi Attila nagyon kockázatosnak minősítette egy ilyen erőmű megtámadását, ugyanis, ha a reaktor hűtése ellehetetlenülne, akkor egy olyan belső folyamat indulna el a létesítményben, amely egy idő után visszafordíthatatlanná válna.

Ezekre az esetekre a szakértő szerint a legtöbb atomerőműben már vannak súlyos balesetkezelő rendszerek, viszont az is kérdéses, hogy ezek az eszközök mennyire sérülnének meg. A másik fontos bizonytalansági tényező pedig a szakértő szerint, hogy a védőépület, amely hermetikusan elzárja az erőművet a külvilágtól, mennyire sérül meg a támadás során.

Az atomerőművet nem csupán közvetlen csapás, de például a Nova Kahovka-i vízerőművet ért támadás is veszélyezteti, ugyanis a kahovkai víztározó látja el hűtővízzel a nukleáris létesítményt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igyekezett mindenkit megnyugtatni, a jelenlegi értékelés szerint a létesítmény biztonságát nem fenyegeti közvetlen veszély. Rámutattak, saját hűtőtava néhány hónapig képes biztosítani a fűtőelemek hűtését, de a vízutánpótlás a támadás miatt már apadó tározó felől érkezik. A folyó természetes vízhozamában bíznak a szakemberek hosszú távon.

Gátrobbantás okozta árvizet néz egy ukrán katona Herszonban 2023. június 6-án
Fotó: MTI/EPA/Ivan Antipenko

Ezzel kapcsolatban a BME oktatója blogbejegyzésében ismertette, álláspontja szerint mi fog most történni a Nova Kahovka-i vízerőműben:

 

Miután kiáramlik a felrobbantott gát mögül a tárolt víz, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszintingadozások fognak fellépni

 

– írta a szakértő.

Hozzátette: az erőmű hűtése komplikáltabbá válhat, ám ezt a negatív hatást két tényező mérsékli:

  • A zaporizzsjai atomerőmű 2022 augusztusa óta le van állítva, nem üzemel, az eltelt kilenc hónapban jelentősen lecsökkent a blokkok hűtési vízigénye.
  • Az erőmű mellett, a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió köbméter térfogatú hűtővízmedence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz-utánpótlást az erőmű számára.

Noha Aszódi Attila szerint ebben a pillanatban nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a zaporizzsjai atomerőműben, hozzátette, az események további alakulása figyelmet igényel. „A mostani események ugyanis a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővízhez való hozzáférés és a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest” – fogalmazott bejegyzésében.

A BME oktatója ugyanakkor leszögezte, a kialakult helyzet nagyon meg fogja nehezíteni az ott élők életét. Az árhullám levonulása folyásirányban lefelé okozhat komoly gondokat.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban (Forrás: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.