Hétfőn benyújthatja lemondását a román miniszterelnök

A tárgyalások megkérdőjelezik az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának folytatását is.

null
ROMANIA-POLAND-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: AFP/DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti sajtóértesülések szerint hétfőn lemond a román miniszterelnök, Nicolae Ciuca. A lépésnek nincs köze az immár hetek óta tartó tanügyi sztrájkhoz. A hárompárti koalíció két nagyobbik formációja, a nemzeti liberálisok (PNL) és a szociáldemokraták (PSD) másfél évvel ezelőtt egyeztek meg arról, hogy idén májusban vagy júniusban kormányfőcserét hajtanak végre.

A PNL-elnök Ciucát Marcel Ciolacu PSD-vezér váltja a kabinet élén.   

Ma döntő fontosságú tárgyalások zajlanak a három koalíciós párt vezetői között, amelyen eldől a minisztériumok leosztásának kérdése és a kormányváltás pontos menetrendje is. Mint arra a Maszol erdélyi hírportál is emlékeztet, Klaus Johannis államfő két héttel ezelőtt azt mondta, mihelyt Nicolae Ciuca lemond miniszterelnöki tisztségéből, megteszi a következő szükséges lépéseket. Leszögezte, nem áll érdekében húzni az időt, és nem akar üresjáratokat, bizonytalanságot.

A további tárgyalások eredményének függvénye az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának folytatása. Szociáldemokrata források az Adevarulnak pár nappal ezelőtt azt mondták, a PSD a kormányban tartaná az RMDSZ-t, mivel a magyar szövetség szavatartó partnernek bizonyult, és a stabilitást is biztosítja. A PNL ezzel szemben néhány politikusa révén azt üzente: a Kelemen Hunor vezette szövetség nélkül is folytatható a kormányzás. A nemzeti liberálisok átvennék azt a fejlesztési minisztériumot, amelyet eddig az RMDSZ-es Cseke Attila vezetett. Sajtóhírek szerint egy ilyen lépést az RMDSZ a koalícióból való kitessékelésként értelmezne. 

A legutóbbi, áprilisi felmérések szerint a koalíció legnagyobb pártja, a PSD 29 százalékon áll, a szintén a koalíciót erősítő PNL 21 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az ellenzéki oldalon a Románok Egyesüléséért Szövetségre 17 százaléknyian szavaznának, a Mentsétek meg Romániát Szövetség népszerűsége pedig 12 százalékos.

Borítókép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.