időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Kegyelmet kapott Lukasenkától Prataszevics korábbi barátnője is

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.06.07. 22:59 2023.06.07. 23:22
Kegyelmet kapott Lukasenkától Prataszevics korábbi barátnője is

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök megkegyelmezett Szofia Szapega orosz állampolgárnak, akit azóta tartanak őrizetben, hogy két éve egy kormánykritikus belarusz újságíróval együtt leszállították egy eltérített utasszállító repülőgépről - közölték szerdán az orosz hatóságok.

A BelTa belarusz állami hírügynökség szerint Szofia Szapegát, akit a belarusz Homel városának börtönben őriztek, szabadlábra helyezése után átadták a Tengermelléki határterület (Primorje) kormányzója, Oleg Kodzsemjako vezette orosz küldöttségnek, Szofia Szapega ugyanis odavalósi. 

 

Honfitársunk, Szofia Szapega egyedülálló kedvezményben részesült, újrakezdheti az életét. Azután helyezték szabadlábra, hogy fellebbezést nyújtottam be a belarusz elnöknél 

 

– írta Telegram-csatornáján Oleg Kodzsemjako, egy videót is csatolva, amelyen Szofia Szapegával beszélget.

Szofia Szapegát 2021. május 23-án vették őrizetbe, miután egy belarusz vadászgép bombariadóra hivatkozva Minszkben leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság Athénből Vilniusba tartó járatát, amelyen élettársával, Raman Prataszeviccsel együtt utazott. Az ügy nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és miatta számos szankciót rendeltek el belarusz magán- és jogi személyek ellen.

 

Szofia Szapegát egy évvel később zárt ajtók mögött megtartott tárgyaláson hatévi börtönre ítélték.

A belarusz állampolgárságú Raman Prataszevics letartóztatása idején a Nexta ellenzéki lap vezetője volt, amely kulcsszerepet játszott a vitatott tisztaságú 2020 augusztusi elnökválasztás utáni tiltakozó mozgalom megszervezésében.

Raman Prataszevics szintén elnöki kegyelemben részesült május 22-én, miután néhány héttel korábban nyolcévi elzárásra ítélték. A börtönben egyébként megházasodott.

A belarusz állami televízió által közzétett videófelvételeken Raman Prataszevics beleegyezett, hogy együttműködik a nyomozóhatóságokkal, és azt állította, hogy megbánta a bűneit. A belarusz ellenzék szerint a felvételeken kényszer hatására beszélt.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. (Forrás: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.