Aljakszandr Lukasenka: Hiba, hogy 2014-ben nem zártuk le ezt a konfliktust + videó

Ha a háború nem kezdődött volna el tavaly, akkor ma kezdődne el, de számunkra rosszabb feltételekkel – mondta a belarusz elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Világgazdaság2023. 06. 03. 9:15
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2023. február 17. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidencin, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetlen hiba, amit Oroszország és Belarusz elkövetett, hogy nem 2014–2015-ben oldotta meg ezt a kérdést, amikor Ukrajnának nem volt hadserege és nem volt felkészülve – idézte a Politico brüsszeli hírportál Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szavait, amelyek a volt szovjet országokból álló Független Államok Közösségének biztonsági szerveinek vezetőivel tartott minapi találkozón hangzottak el.

A belarusz elnök arra utalt, hogy amikor 2014-ben Oroszország annektálta a Krím félszigetet és támogatta a szakadár Donyeck és Luhanszk megyék elszakadási szándékát, végül – európai közreműködésével – aláírták a minszki megállapodásokat, amelyekkel kvázi befagyasztották a konfliktust.

Ahogy arra a Világgazdaság is rámutatott, mindez „azt jelenti, hogy Lukasenka teljes mértékben felvállalta az összefogását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

Mint azt a portál hozzáteszi, noha a belarusz elnök három évtizede van hatalmon, hol jobban, hol kevésbé ápolta a viszonyát Putyinnal. Ám a 2020-as belarusz elnökválasztást követő tüntetések leverésében Moszkva segítette a minszki politikust, és ezt követően a két vezető kapcsolata rendkívül szoros lett.

2022 februárjában Minszk segítette Oroszországot az Ukrajna elleni háború elindításában, illetve abba is beleegyezett, hogy Moszkva atomfegyvereket telepítsen a területére.

A politikus minapi beszédében úgy folytatta: 

Ha a háború nem kezdődött volna el tavaly, akkor ma kezdődne el, de rosszabb feltételekkel Oroszország és Belarusz számára.

Lukasenka szerint a konfliktus nem 2014-ben kezdődött valójában, hanem korábban, amikor „Ukrajnát új irányba terelték”. Egyetértett az orosz elnökkel abban, hogy „nem ők kezdték ezt a háborút”.

Szerinte továbbá Moszkva és Minszk „békésen akarta rendezni” a helyzetet, azonban Kijev „ezt az időt arra használta fel, hogy harcképes fegyveres erőket fejlesszen ki”.

Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Kijev mellett Moszkva is sokat tanult a 2014-es esetből – igaz nem annyit, mint a 2008-as orosz–grúz háborúból –, szintén további fejlesztéseket kieszközölve a hadseregén.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.