időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo

Aljakszandr Lukasenka: Hiba, hogy 2014-ben nem zártuk le ezt a konfliktust + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Világgazdaság
2023.06.03. 09:15 2023.06.03. 09:21
Aljakszandr Lukasenka: Hiba, hogy 2014-ben nem zártuk le ezt a konfliktust + videó

Az egyetlen hiba, amit Oroszország és Belarusz elkövetett, hogy nem 2014–2015-ben oldotta meg ezt a kérdést, amikor Ukrajnának nem volt hadserege és nem volt felkészülve – idézte a Politico brüsszeli hírportál Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szavait, amelyek a volt szovjet országokból álló Független Államok Közösségének biztonsági szerveinek vezetőivel tartott minapi találkozón hangzottak el.

A belarusz elnök arra utalt, hogy amikor 2014-ben Oroszország annektálta a Krím félszigetet és támogatta a szakadár Donyeck és Luhanszk megyék elszakadási szándékát, végül – európai közreműködésével – aláírták a minszki megállapodásokat, amelyekkel kvázi befagyasztották a konfliktust.

Ahogy arra a Világgazdaság is rámutatott, mindez „azt jelenti, hogy Lukasenka teljes mértékben felvállalta az összefogását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

Mint azt a portál hozzáteszi, noha a belarusz elnök három évtizede van hatalmon, hol jobban, hol kevésbé ápolta a viszonyát Putyinnal. Ám a 2020-as belarusz elnökválasztást követő tüntetések leverésében Moszkva segítette a minszki politikust, és ezt követően a két vezető kapcsolata rendkívül szoros lett.

2022 februárjában Minszk segítette Oroszországot az Ukrajna elleni háború elindításában, illetve abba is beleegyezett, hogy Moszkva atomfegyvereket telepítsen a területére.

A politikus minapi beszédében úgy folytatta: 

Ha a háború nem kezdődött volna el tavaly, akkor ma kezdődne el, de rosszabb feltételekkel Oroszország és Belarusz számára.

Lukasenka szerint a konfliktus nem 2014-ben kezdődött valójában, hanem korábban, amikor „Ukrajnát új irányba terelték”. Egyetértett az orosz elnökkel abban, hogy „nem ők kezdték ezt a háborút”.

Szerinte továbbá Moszkva és Minszk „békésen akarta rendezni” a helyzetet, azonban Kijev „ezt az időt arra használta fel, hogy harcképes fegyveres erőket fejlesszen ki”.

Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Kijev mellett Moszkva is sokat tanult a 2014-es esetből – igaz nem annyit, mint a 2008-as orosz–grúz háborúból –, szintén további fejlesztéseket kieszközölve a hadseregén.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.