Litvánia légvédelmi rendszereket vásárol Ukrajnának

Gitanas Nauseda litván elnök úgy fogalmazott, hogy a norvég gyártmányú légvédelmi rendszereket a lehető leghamarabb leszállítják Ukrajnának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 28. 11:20
Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j). (Fotó: Intermarium 24 / Twitter)
Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j). (Fotó: Intermarium 24 / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia két NASAMS légvédelmi rendszert vásárol Ukrajna számára − jelentette be a litván védelmi minisztérium szerdán.

Gitanas Nauseda litván elnök is említette az ügyletet egy kedden késő este közzétett videóüzenetében, és elmondta, hogy a norvég gyártmányú légvédelmi rendszereket a lehető leghamarabb leszállítják Ukrajnának.

A tárca tájékoztatása szerint a szállítás három hónapon belül megtörténik. Az új NASAMS légvédelmi rendszerek kiegészítik és bővítik majd azokat a rendszereket, amelyeket korábban Norvégia és az Egyesült Államok adományozott az ukrán légvédelem megerősítésére − tették hozzá.

Az államfő, aki szerdán Kijevbe érkezik egy be nem jelentett látogatásra elmondta, hogy a 9,8 millió eurós vételárról szóló szerződést kedden írta alá Litvánia, Norvégia, illetve a gyártó, a norvég Kongsberg Gruppen.

 

Borítókép: Gitanas Nauseda litván elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (Forrás: Intermarium 24/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.