Migránsokat szállító halászhajó borult fel Görögország délnyugati partjainál

A szerencsétlenül járt hajó utasaival a líbiai Tobrukból Olaszországba tartott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 12:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét ember megfulladt, miután csónakjuk felborult és elsüllyedt Görögország délnyugati partjainál szerdán – közölte a parti őrség.

A görög hatóságok eddig száznégy embert mentettek ki a tengerből. Négyet közülük kihűlés miatt kórházban ápolnak. Az utasok közül senki sem viselt mentőmellényt.

„Szerda kora reggel óta nagyszabású mentőakció zajlik Pülosznál, ahol felborult egy migránsokat szállító halászhajó” – írta a közleményében a parti őrség. A hajótörés nemzetközi vizeken történt, 47 tengeri mérföldre Pülosztól, a Jón-tengeren.
A kikötői rendőrség járőrhajóin kívül az akcióban a görög haditengerészet egy fregattja, a légierő repülőgépe és helikoptere, valamint hat, a térségben tartózkodó hajó vett részt. A szerencsétlenül járt hajó az utasaival a líbiai Tobrukból Olaszországba tartott.

A hajót először kedd délután vette észre az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egyik repülőgépe, de a fedélzeten tartózkodók visszautasították a segítséget – tették hozzá a görög hatóságok. Ugyancsak szerda reggel Krétától délre is bajba került egy körülbelül nyolcvan embert szállító vitorlás, amelyet bevontattak Kaloi Liménesz kikötőjébe.

Múlt szombaton kilencven embert mentettek meg egy bajba jutott hajóról Görögország déli partjainál.

Görögország vizein gyakran kelnek át a szomszédos Törökország területéről kiindulva Észak-Európába igyekvő emberek, és sűrűn történnek halálos kimenetelű hajótörések. Előfordul, hogy az embercsempészek ebből az irányból próbálják megközelíteni Olaszországot, Kréta vagy a Peloponnészosz déli része mentén hajózva.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.