Mike Pence volt alelnök is beszáll az elnökjelöltségért zajló versenybe

2024 februárjában Iowában tartják meg az első elnökjelölő politikai gyűlést.

Magyar Nemzet
2023. 06. 05. 21:29
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald; PENCE, Mike
Rock Hill, 2023. január 24. 2022. december 6-án készült kép Mike Pence volt amerikai alelnökrõl, amint újságíróknak nyilatkozik a Dél-Karolina állambeli Rock Hillben. Pence ügyvédjének, Greg Jacobnak a nemzeti levéltárnak 2023. január 18-án címzett levelébõl kiderült, hogy szakértõk bizalmas iratokra bukkantak Mike Pence Indiana állambeli otthonában, s a dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának. Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévõ dokumentumok felülvizsgálatához, hogy a közelmúltban Donald Trump korábbi és Joe Biden jelenlegi amerikai elnök otthonában is minõsített dokumentumokat találtak. MTI/AP/Meg Kinnard Fotó: Meg Kinnard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan jelezte indulási szándékát a republikánusok színeiben az amerikai elnökválasztási versenyben Mike Pence volt alelnök hétfőn. A politikus benyújtotta a jelöltséghez szükséges nyilatkozatot a Szövetségi Választási Bizottsághoz, az Egyesült Államok központi választási szervéhez. 

Mike Pence ezzel a republikánus elnökjelöltek egyre bővülő táborához csatlakozik.

Donald Trump egykori alelnöke a tervek szerint szerdán Iowa államban első hivatalos kampányrendezvényén, támogatói előtt fogja hivatalosan is bejelenteni indulását, és ismerteti politikai programjának fő irányait.

Mike Pence szombaton Iowa államban részt vett egy hagyományos politikai pikniken, amelyen – Donald Trump kivételével – megjelent minden republikánus elnökjelöltségre pályázó politikus. Ott már utalt arra, hogy szerdán tesz nyilvános bejelentést a 2024-es elnökjelöltséggel kapcsolatban.

Az elnökjelöltségre pályázó republikánusok Iowa államra összpontosítják figyelmüket, mert 2024 februárjában ebben az államban tartják meg az első elnökjelölő politikai gyűlést. 

Mike Pence 2017 és 2021 között az Egyesült Államok alelnöke volt, azt megelőzően Indiana állam kormányzójaként, 2001 és 2013 között pedig a Kongresszus tagjaként dolgozott.

Mike Pence támogatottsága jelenleg öt százalék körül mozog a republikánus választók körében. Donald Trump magasan a legesélyesebb ötven százalék feletti népszerűséggel, őt követi Ron DeSantis floridai kormányzó húsz százalék körüli eredménnyel, majd jelentősen lemaradva, négy-öt százalékos támogatottsággal Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet és korábbi kormányzó, valamint Mike Pence volt alelnök.

Borítókép: 2022. december 6-án készült kép Mike Pence volt amerikai alelnökről, amint újságíróknak nyilatkozik a Dél-Karolina állambeli Rock Hillben (Fotó: MTI/AP/Meg Kinnard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.