Moszkva: Következményei lesznek Izland oroszellenes lépéseinek

Reykjavík szerint a valaha volt legalacsonyabb szintre süllyedtek a kapcsolatok a két ország között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 10. 16:18
Az orosz nagykövetség épülete Izland fővárosában, Rejkjavíkban (Fotó: Facebook/Oroszország izlandi nagykövetsége) Forrás: Facebook/Oroszország izlandi nagykövetsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reykjavík „tönkreteszi” a kétoldalú kapcsolatokat a moszkvai izlandi nagykövetség bezárásával – jelentette ki az orosz külügyminisztérium szombaton. Izland pénteken közölte, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti moszkvai nagykövetsége működését, mivel a „valaha volt legalacsonyabb szintre” süllyedtek a kereskedelmi, kulturális és politikai kapcsolatok a két ország között.

 

Izland hozzátette: arra kérte Oroszországot, csökkentse reykjavíki diplomáciai jelenlétét.

 

„Az izlandi hatóságok döntése a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentéséről tönkreteszi az orosz–izlandi együttműködés teljes kapcsolatrendszerét” – fogalmazott az orosz külügyminisztérium közleménye. „Ezt a barátságtalan döntést figyelembe fogjuk venni a jövőben az Izlanddal kiépített kapcsolataink fejlesztése során. Reykjavík minden oroszellenes lépését óhatatlanul ezzel arányos viszonos orosz lépések fogják követni” – tette hozzá az orosz diplomáciai nyilatkozat. A döntés bejelentésekor Reykjavík hangsúlyozta, hogy a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok nem sérültek, és hogy a moszkvai izlandi nagykövetséget azonnal újranyitják, amint a kétoldalú kapcsolatok normalizálódnak.

Borítókép: Az orosz nagykövetség épülete Izland fővárosában, Reykjavíkban (Fotó: Facebook/Oroszország izlandi nagykövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.