Németország négyezer katonát vezényel Litvániába

A német védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy négyezer katonát vezényelnek Litvániába, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát egy esetleges orosz akcióval szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg2023. 06. 26. 14:05
Borítókép: Gitanas Nauseda litván államfő 2023. március 14-én Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Pistorius egy vilniusi sajtótájékoztatón beszélt hétfőn arról, hogy Németország négyezer katonát vezényel Litvániába. Mint elmondta, ez egy hosszabb folyamat lesz, amit lépésről lépésre építenek fel hosszú hónapok alatt – írja a Bloomberg amerikai hírportál.

A német politikus hozzátette, hogy az oroszországi helyzet nagyon instabilnak tűnik, főleg Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetőjének szombati akciója után. Majd megerősítette, hogy Németország elkötelezett a balti államok biztonsága mellett, ezért is küldenek egységeket a régióba.

Korábban írtunk róla mi is, hogy a litvánok aggódnak Prigozsin Belaruszba érkezése miatt, és Gitanas Nauseda litván elnök még vasárnap segítséget is kért, hogy stabilizálhassák a NATO keleti szárnyát, mert elég kiszámíthatatlannak érzi a helyzetet. 

A litván államfő ma fogadta Vilniusban Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát, hogy előkészítsék a július 11–12-i NATO-csúcsot. Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a belarusz határhoz közeli Pabradéban.

Borítókép: Gitanas Nauseda litván államfő 2023. március 14-én Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.