Olyan útlevelet találtak Prigozsin irodájában, amelyet egy dublőre használt

A litván kémelhárítás szerint nem Jevgenyij Prigozsin, hanem a dublőre használta azt az útlevelet, amelyet a Wagner orosz magánhadsereg alapítójának oroszországi irodáiban találtak nemrégiben. Három évvel ezelőtt a dublőr utazott az útlevéllel Litvániába, ahol a szolgálat szerdai közlése szerint „információs támadásra” készült.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 21:39
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. Videófelvételrõl készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván kémelhárítás még 2021-ben tett közzé képet egy körözött férfiról, aki Prigozsin néven utazott az országba. Ugyanez a kép található a most előkerült, szintén Prigozsin névre szóló útlevélben.

Azonban az útlevelet „2020-ban Litvánia elleni információs támadás céljára használták” 

– írta szerdán a biztonsági szolgálat a Facebook-oldalán.

A szolgálat szerint a dublőr alkalmazásával az európai szolidaritást szerették volna aláaknázni: azt akarták elhitetni, hogy Jevgenyij Prigozsin a rá – a Wagner tevékenysége miatt már korábban – kirótt nemzetközi beutazási tilalom ellenére belépett az európai uniós tagállam Litvániába. Az, hogy az útlevelet Prigozsin irodájában találták meg, Vilnius szerint arra enged következtetni, hogy múlt héten az orosz vezetés ellen fellázadt üzletember is részese volt az összeesküvésnek.

„A litván hírszerzés megállapította: a dokumentum azt bizonyítja, hogy az információs támadást Jevgenyij Prigozsin által ellenőrzött emberek hajtották végre az orosz rendszer titkosszolgálataival összehangoltan” – áll a közleményben.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin (Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.