Ötvenmilliárd dollárt követel a legnagyobb olajcégektől egy Oregon állambeli megye a környezetszennyezésre hivatkozva

A Multnomah megyei hivatal szerint már tapasztalhatók náluk a klímaváltozás okozta károk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 21:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert indított az Exxon, a Chevron és más nagy olaj- és szénvállalatok, valamint iparági szervezetek ellen egy, az amerikai Oregon államban lévő megye csütörtökön, több mint 50 milliárd dollárt (17 ezermilliárd forint) követelve az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás által okozott károk ellensúlyozására. A Multnomah megyei hivatal a portlandi állami bíróságon benyújtott keresetében kifejtette, hogy a fosszilis üzemanyagot gyártó vállalatok és kereskedelmi szervezetek, mint például az Amerikai Kőolaj Intézet (API), termékeik elégetésének veszélyeivel kapcsolatban évek óta szándékosan félrevezették a nyilvánosságot. 

A megye szerint a vállalatoknak és a kereskedelmi szervezeteknek meg kell fizetniük a múltban történt és a jövőben bekövetkező szélsőséges időjárásból adódó károk egy részét, ideértve a Csendes-óceán északi partvidékén 2021-ben több tucat ember halálát okozó hőhullámot is.

A keresetben leírtak szerint ahelyett, hogy a fosszilisüzemanyag-ipar elismerte volna az éghajlatváltozás veszélyeit, „áltudományos módon, koholt kétségeket megfogalmazva és jól finanszírozott, folyamatos PR-kampánnyal munkálkodott azért, hogy aláássa a probléma körül kialakult tudományos konszenzust, és saját álláspontját népszerűsítse”.

A megyei hivatal továbbá a McKinsey tanácsadó céget is felelőssé teszi, amiért olyan stratégiai tanácsokat ad a nagy olajvállalatoknak, amelyek segítségével lekicsinylik vagy tagadják a szén-dioxid-kibocsátás és a szélsőséges időjárás közötti összefüggést.

A Chevron multinacionális olajtársaság ügyvédje, Theodore Boutrous közleményében kifejtette, hogy a csütörtökön benyújtott per és az ehhez hasonló jogi eljárások a várttal ellentétes hatásúak, és elterelik a figyelmet a hatékony nemzetközi politikai megoldásokról. Állítása szerint a megye követelései alaptalanok, és az Egyesült Államok alkotmánya is tiltja azokat. Az Amerikai Kőolaj Intézet szóvivője megalapozatlannak nevezte a keresetet, hozzátéve, hogy a pereskedés az amerikai adófizetők pénzét pazarolja. A McKinsey tanácsadó cég nem reagált azonnal a megkeresésre.

A Multnomah megyei hivatal szerint már tapasztalhatók náluk a klímaváltozás okozta károk, ideértve a 2021-es hőhullámot is, amelynek következtében a megyében, beleértve Portland városát is, a hőmérséklet 46,6 Celsius-fokra emelkedett. Mivel a térséget enyhe időjárás jellemzi, a helyi lakosok légkondicionálók hiányában nem voltak felkészülve az extrém magas hőmérsékletre, amely 69 ember halálát okozta a megyében.

A beadvány szerint a hőhullámok és az erdőtüzek „közvetlen és előrelátható következményei” a fosszilisüzemanyag-ipar azon döntésének, amellyel évtizedeken át értékesítette a fosszilis üzemanyagokat, annak ellenére, hogy tisztában volt azok ártalmasságával.

A megye 50 millió dollárt (17 milliárd forint) kér a hőhullámok és természeti tüzek okozta anyagi károk megtérítésére. Ezenkívül másfél milliárd dollárt (510,9 milliárd forint) kér a jövőbeni károk rendezésére és legalább 50 milliárd dollárt (17 ezermilliárd forint) egy olyan kárenyhítési alap számára, amely segít a klímaváltozással összefüggő károk csökkentését célzó tanulmányok és intézkedések kidolgozásában és végrehajtásában.

Multnomah megye az általa tett jogi lépéssel az Egyesült Államok-szerte számos állam és önkormányzat által benyújtott, az üvegházhatású gázokat termelő iparág ellen indított többtucatnyi perhez csatlakozik, amelyek általánosságban éghajlati hatások által okozott károkra hivatkoznak, ideértve az extrém időjárási jelenségeket is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.