Süteménnyel és üdítővel számolnák fel a migránsbűnözést

A bűnözés megállításának létezik hatékony receptje, Svédországban azonban valamiért nem alkalmazzák.

Gábor Márton
2023. 06. 22. 6:54
-
Migrants sit on the ground before leaving an illegal camp set up in Malmoe, on November 3, 2015, after the police started clearing the Roma camp after a months-long standoff between city authorities and about 200 people who had settled there without permission. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / DRAGO PRVULOVIC +++ SWEDEN OUT (Photo by DRAGO PRVULOVIC / TT / TT NEWS AGENCY / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédországi Vasteras városában a helyi szülők szokatlan módját választották a migránsbűnözés elleni harcnak: a java részt bevándorlókból álló bandák által toborzás céljából megkörnyékezett fiataloknak uzsonnát, süteményt és üdítőt osztanak. A kezdeményezés megálmodója a Mamma United civilszervezet, akik szerint ezzel a módszerrel megakadályozható, hogy a környékbeli fiatalok bűnözésre adják a fejüket és csatlakozzanak a bevándorlóbandákhoz. A projekt már tavaly ősz óta működik, a kezdeményezést az önkormányzat anyagilag is támogatja

Sok gyerek és szülő is ellátogat hozzánk, értékelik, hogy itt vagyunk

– magyarázta egy, a projektben résztvevő édesanya a Samnytt svéd hírportálnak.

 

Létezik hatékonyabb recept a bűnözés megállítására

Lapunk megkeresésére Georg Spöttle elmondta: létezik recept a bűnözés megállítására, azonban ezt Svédországban valamiért mégsem használják.

Ilyen törekvések voltak már Németországban, ott kis játéktermeket és közösségi tereket építettek ki fiatal migránsoknak, akik utána ezekben a biztonságos terekben késelték meg az önkormányzat által a helyszínre kihelyezett nevelőt vagy a felügyelőt. Később pedig ezeken a helyeken a migránsokból álló bűnözői csoportok tagjai illegális szereket kezdtek el árulni

– magyarázta a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a hatóságoknak a süteményosztogatás helyett a bűnbandák felszámolására kellene koncentrálnia.

Georg Spöttle lapunknak kiemelte, hogy a bűnöző bandák felszámolására, a határok védelmére és a bűnözővé vált migránsok azonnali kitoloncolására kellene helyezni a hangsúlyt az országban, ugyanis a fentihez hasonló kezdeményezések nemhogy pozitív, hanem egyenesen negatív következményekkel járnak, ugyanis a bevándorlók a gyengeség jeleként tekintenek rájuk.

A svédek azt hiszik, hogy náluk ez másképpen fog alakulni, mint például Németországban. Szerintem ez téves

– mutatott rá a szakértő. Hozzátette, ezek a bűnözői körök ugyanabból a közegből származnak, többségük közel-keleti vagy nyugat-afrikai bevándorló, így a befogadó országtól függetlenül ugyanúgy viselkednek, gondolkoznak. Georg Spöttle emlékeztetett, korábban más országokban szerveztek hasonló a svédhez hasonló projekteket, melynek célja a bevándorlóhátterű fiatalok integrációja volt, ugyanakkor ezek szinte egytől-egyig eredménytelenül zárultak, a résztvevők ugyanúgy folytatták bűnözői tevékenységüket mint előtte. 

Ebből pedig jól látszik, hogy vannak csoportok, akik csak az erőből értenek. Ezért van szükség egy erős rendőrségre és erős bíróságra, amelyek határozott döntéseket hoznak, és megfelelő mértékű büntetéseket szabnak ki

– összegezte a szakértő, aki hozzátette, hogy a svédek a nyugati országok kudarcaiból sem tanulnak, amikor ilyen projekteket támogatnak.

Borítókép: Migránsok ülnek egy illegális táborban, mielőtt a hatóságok felszámolják azt (Fotó: AFP/TT News Agency/Drago Prvulovic) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.