Támogatja az Európai Unió új migrációs paktumát Csehország

A cseh miniszterelnök szerint a megállapodás jó, ugyanis az kizárja a migránsok kötelező befogadásának lehetőségét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 15. 21:55
FIALA, Petr
Bulboaca, 2023. június 2. Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Politikai Közösség második alkalommal rendezett csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió migrációs politikájának reformja kizárja a migránsok az egyes tagországok általi, kötelező kvóták szerinti befogadását, és Csehország számára kedvező

 – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön délután a parlamenti alsóházban.

Fiala, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) ellenzéki mozgalom képviselőházi frakcióvezetőjének, Radim Fialának az interpellációjára válaszolt. Radim Fiala azt állította, hogy a kormány az európai uniós migrációs reformcsomag jóváhagyásával elárulta a cseh nemzeti érdekeket.

A belügyminiszterek megállapodása a migrációs politika reformjáról a kormányfő szerint értelmes és összhangban van Csehország hosszútávú érdekeivel.

Nem lesznek semmiféle kvóták, ez a megállapodás kizárja a kötelező kvótákat

 – szögezte le Fiala. Kijelentette: a belügyminiszteri megállapodás megerősíti a EU külső határainak védelmét, és felgyorsítja az illegális migránsok kitoloncolásának folyamatát.
  

Öntől eltérően én nem Lengyelország vagy Magyarország érdekeit védem

 – vetette az ellenzéki frakcióvezető szemére a cseh kormányfő. Az SPD ismételten azt javasolta a kormánynak, hogy kövesse a lengyelek és a magyarok példáját, és utasítsa el az EU migrációs reformcsomagját.

Petr Fiala szerint az EU migrációs politikájának reformjára azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer nem működik. A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a reformcsomag végső formáját az Európai Parlament fogja jóváhagyni, ami, tekintettel a testület összetételére, nem ígérkezik egyszerűnek.

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Politikai Közösség második alkalommal rendezett csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten. (Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.