Tetemes esőmennyiség szakadt Erdélyre, több száz háztartás került víz alá

Az elmúlt huszonnégy órában négyezer-háromszáz katonai tűzoltó segédkezett több erdélyi megyében a károk elhárításában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 12. 12:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz háztartás került víz alá Erdély több megyéjében az elmúlt napok esőzései és áradásai nyomán, és harminc településen a katonai tűzoltók segítségére volt szükség.

A katasztrófavédelem (IGSU) hétfőn közölte, hogy az elmúlt huszonnégy órában négyezer-háromszáz katonai tűzoltó segédkezett több erdélyi megyében az árvízkárok elhárításában. A jelentés szerint 204 házat, melléképületet és pincét árasztott el a víz, 177 udvar és 27 út került víz alá. A viharos szélben kidőlt fák autókat rongáltak meg.

A Temes megyei Nagyszentmiklóson több udvarról és épületből kellett kiszivattyúzni a vizet a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. A bánsági megye több településére – Nagyszentmiklós, Óbesenyő, Csanád, Sárafalva, Óbéba és Valkány – hétfőn harmadfokú riasztást adtak ki a meteorológusok. Fehér megyében Sárdon, Gyulafehérváron és Balázsfalván házak pincéi, tömbházak alagsora került víz alá a közeli folyók áradása és a lehullott nagy mennyiségű eső nyomán. Háztartásokból, udvarokból, pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet Szeben megye több településén és Nagyszebenben is.

Az elmúlt hétvégén Románia húsz megyéjében álltak készenlétben a vészhelyzeti felügyelőségek, tizenkét megyében kellett mobiltelefonos riasztást kiadni a lakosságnak a viharos időjárás miatt.

A hatóságok hétfőn is készenlétben állnak, mivel az ország délnyugati, nyugati és középső részének több megyéjére kedd reggelig érvényes első- és másodfokú vihar- és árvízriasztást adtak ki.

Öt dél-nyugati megyére – Mehedinti, Gorj, Krassó-Szörény, Valcea és Hunyad – harmadfokú, tizenhatra másodfokú, tizenegyre pedig elsőfokú riasztást adtak ki. Az ország délnyugati régiójában rövid idő alatt négyzetméterenként hetven-nyolcvan liter csapadék is lezúdulhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.