Többtucatnyi embert mészároltak le egy ugandai kollégiumban

Dzsihadista lázadók lemészároltak 41 embert egy ugandai középiskolai kollégiumban, majd felgyújtották az épületet, és elvitték az ott talált élelmet – közölte szombaton a rendőrség és a város polgármestere.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 17. 9:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset a kelet-afrikai ország nyugati részén történt, Mpondwe településen, közel a Kongói Demokratikus Köztársasággal (RDC) közös határhoz. A rendőrség szerint a tettesek az RDC területén táborozó ADF (Szövetséges Demokratikus Erők) ugandai lázadószervezet tagjai, akik hűséget esküdtek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek.

A halálos áldozatok közül 38 diák volt, egy biztonsági őr és két helyi lakos

 – mondta Selevest Mapoze polgármester. Egy korábbi közlés szerint a támadást súlyos sebesülésekkel túlélte nyolc ember, akiket kórházba szállítottak.

A támadók elhurcoltak több diákot a magántulajdonban lévő középiskola kollégiumából. A hadsereg katonái a támadók nyomába eredtek. Az ugandai katonák Kongóba is beléphetnek a két ország megállapodása alapján. Az ADF áprilisban egy kongói falut támadott meg, és legkevesebb húsz embert meggyilkolt ott.

Az ADF áprilisban egy kongói falut támadott meg, és legkevesebb húsz embert meggyilkolt ott. A lázadószervezetet az 1990-es évek elején alapították olyan ugandai muszlimok, akik elnyomottnak érezték magukat Yoweri Museveni elnök uralma alatt a túlnyomórészt keresztény vallású országban. Museveni 1986 óta van hatalmon, és Washington egyik térségbeli szövetségesének számított egészen a közelmúltig.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.