Túlélte a bizalmi szavazást a náci utalások miatt bírált gazdasági miniszter

Elvetette a finn parlament szerdán a Vilhelm Junnila elleni bizalmatlansági indítványt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 28. 14:04
Rear view of business executives show their approval by raising hands at conference center
Rear view of business executives show their approval by raising hands. Photo: Feepik Fotó: Wavebreak Media LTD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvetette a finn parlament szerdán a Vilhelm Junnila gazdasági miniszter elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet ellenzéki képviselők nyújtottak be azért, mert szerintük a tárcavezető náci célozgatásokat tett a választási kampány idején. 

A bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Zöld Párt nyújtott be, 86 törvényhozó támogatta, viszont 95 képviselő elvetette és bizalmat szavazott a miniszternek. 

 

Hanna Holopainen, a Zöld Párt képviselője kedden este még azt hangsúlyozta, hogy „a szélsőjobboldali mozgalmakra tett többszörös utalás nem egyszeri tévedés, félreértés vagy rossz humor, hanem ismételt, rendszeres és elvtársi jellegű kapcsolat”. 

 

Vilhelm Junnila a múlt héten hivatalba lépett kormánykoalícióban részt vevő bevándorlásellenes Finnek nevű párt tagja. Az YLE finn közszolgálati televízió márciusban a választási kampány idején rögzített egy rendezvényt, amelyen Junnila gratulált pártja egy másik tagjának a képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz. 

Először is gratulálok ehhez a kiváló jelölti sorszámhoz. Tudom, hogy ez egy nyerőszám. Nyilvánvalóan ez a 88-as szám arra a két H betűre utal, amelyről nem mondunk többet 

– mondta Junnila a kampányrendezvényen március 10-én az YLE szerint. 

A 88 ismert neonáci jelkép, amely a Heil Hitler köszöntésre utal. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) zsidó civil szervezet szerint ez „az egyik leggyakrabban használt, fehér felsőbbrendűséget hirdető szimbólum”. 

Vilhelm Junnila utóbb bocsánatot kért szavai miatt, és azt mondta, megjegyzése „ízléstelen vicc” volt. 

Elítélem a holokausztot, az antiszemitizmust és annak minden formájú megnyilvánulását 

− írta a miniszter múlt héten a Facebook-oldalán. 

Riika Purra, a Finnek elnöke a Twitteren védelmébe vette a gazdasági miniszternek kinevezett párttársát, és azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy Junnilát „nem helyénvaló humorizálása” miatt próbálják elmozdítani. 

 

Petteri Orpo miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy „komoly figyelmeztetésben” részesítette miniszterét. 

 

Az áprilisi választásokon a Finnek párt második helyen futott be, alig lemaradva a győzelmet arató konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) mögött. Ez a két párt alakított aztán koalíciót két kisebb párttal szövetkezve.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Feepik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.