Washington rászólt Indiára

Remélik, hogy továbbra is az ársapkának megfelelő vagy az alatti áron veszi az orosz olajat Újdelhi.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 21. 6:12
White House presser on delivering tanks to Ukraine
epa10429595 Coordinator for Strategic Communications at the National Security Council John Kirby responds to a question from the news media following President Biden's announcement of the transfer of 31 M1 Abrams tanks to Ukraine at the White House in Washington, DC, USA, 25 January 2023. The US are to send some 31 of their M1 Abrams tanks to the Ukraine, Biden announced on 25 January 2023. The announcement comes the same day Germany cleared the way for deliveries of German-made Leopard 2 tanks to the Ukraine. Russian troops entered Ukraine territory on 24 February 2022, starting an armed conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/SHAWN THEW Fotó: SHAWN THEW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok szerint az orosz kőolajra alkalmazott ársapka működik, és reméli, hogy ezt a jövőben is betartják majd a nemzetközi szereplők − jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden.

John Kirby egy külföldi újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy az intézkedés segít az olajpiac stabilitásának fenntartásában, valamint korlátozza Oroszország bevételeit az eladásokból. Megjegyezte, hogy reméli, India a jövőben is tartja magát ehhez, és az ársapkának megfelelő vagy az alatti árat fizet az Oroszországtól vásárolt energiahordozóért.

A szóvivő annak kapcsán beszélt India szerepéről, hogy szerdán hivatalos állami látogatásra érkezik Washingtonba Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki tárgyal Joe Biden elnökkel is.

A kétoldalú tárgyalásokról John Kirby elmondta, hogy azok homlokterében szerepel az amerikai–indiai védelmi együttműködés elmélyítése, amelyben az elmúlt években komoly előrelépés volt. Megjegyezte, hogy a látogatásnak nem kifejezett célja, hogy Indiát leválassza az Oroszországgal való fegyverkereskedelmi együttműködésről.     

India saját magáért beszél, amikor arról van szó, hogy a világon kivel tart fenn kapcsolatot, különösen, ami a védelmi együttműködéseket illeti

− fogalmazott a fehér házi illetékes.

Arra kérdésre, hogy az indiai miniszterelnök meghívásával az Egyesült Államok ellensúlyozni akarja-e Kína befolyását az indiai- és csendes-óceáni térségben, John Kirby határozott nemmel válaszolt, ugyanakkor egy másik újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Fehér Ház és Joe Biden nagyon elégedett Antony Blinken külügyminiszter kínai útjának eredményeivel.

Különösen, hogy sikerült több kommunikációs csatornát megnyitni annak érdekében, hogy a két ország közötti versenyt felelősségteljesebbé tegyék − hangoztatta. Kiemelte, hogy alacsonyabb szintű amerikai–kínai munkacsoport alakult, amelynek feladata további kommunikációs csatornák nyitása, ideértve a hadseregközi párbeszédet, amelynek újranyitását Kína egyelőre elutasítja.

Ilyen magas fokú feszültségek közepette − különösen, ami a katonai kérdéseket illeti − sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk a párbeszéd csatornáit

 − fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

John Kirby a fekete-tengeri gabonaszállításokra vonatkozóan mélységesen sajnálatosnak mondta, hogy Oroszország jelezte, nem járul hozzá a megállapodás meghosszabbításához július közepe után. Támogatásáról biztosította ugyanakkor az ENSZ-t és a közvetítésben közreműködő Törökországot, hogy sikerüljön a meghosszabbítást elérni. A Fekete-tengeri gabonakezdeményezésből az egész világ nyert, különösen a világ déli féltekéjén élő, a szállításoknak erősen kitett nemzetek − jegyezte meg.

Borítókép: John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője (Fotó: EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.