Putyin: Az orosz nép egységét jelzi a Wagner-lázadásra adott reagálás

Az orosz elnök szerint hibrid háború folyik Moszkva ellen, de az ország magabiztosan ellenáll a külső nyomásnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 04. 12:26
PRIGOZSIN, Jevgenyij; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. június 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezetõ Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítõ fehérorosz elnök. MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján felszólalva beszélt arról, hogy Oroszország kulcsfontosságú partnerekként tekint az SCO tagjaira – köztük Kínára, Indiára és Iránra – azokban a törekvéseiben is, hogy szembeszálljon a nyugati szankciókkal.

Putyin szerint hibrid háború folyik Moszkva ellen, de az ország magabiztosan ellenáll a külső nyomásnak.

Az orosz elnök kitért a Wagner zsoldoscsoport közelmúltbeli zendülésére is: elmondása szerint az orosz politikai csoportok és az egész társadalom egyértelműen megmutatták egységüket, és a haza iránti magas fokú felelősségérzetükről tettek tanúbizonyságot, amikor egységesen reagáltak a fegyveres lázadási kísérletre. 

Az orosz nép olyan egységes, mint még soha

− szögezte le.

Köszönetet mondott az SCO tagjainak, akik támogatásukról biztosították őt „az alkotmányos rend, az állampolgárok élete és biztonsága iránt tett erőfeszítéseiért”.

Beszédében az orosz elnök arra is figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság kockázata egyre növekszik. Ezt szerinte a fejlődő világ adósságai, a romló élelmezésbiztonsági helyzet és a környezeti fenyegetettség jelzi.

Vlagyimir Putyin kijelentette azt is, hogy támogatja a helyi devizák használatát a külkereskedelemben történő elszámolások során.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.