A Nemzetközi Büntetőbíróságtól kéri a dél-afrikai elnök, hogy ne kelljen letartóztatnia Vlagyimir Putyint

Cyril Ramaphosa szerint, ha őrizetbe vennék Vlagyimir Putyint, „az hadüzenetnek minősülne”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 19. 13:22
PUTYIN, Vlagyimir; RAMAPHOSA, Cyril
Szentpétervár, 2023. június 18. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésükön Szentpéterváron 2023. június 18-án. MTI/EPA/Ria Novosztyi/Szputnyik/Host Fotóügynökség/Ramil Szitdikov Fotó: Ramil Szitdikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-afrikai köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa engedélyt kért a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), hogy a BRICS-országok jövő hónapban Dél-Afrikában tartandó találkozóján ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint, „mert az hadüzenetnek minősülne”.

A csoportot Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotja, és mindegyikük vezetője meghívást kapott az augusztus 22-én kezdődő háromnapos rendezvényre.

A hágai székhelyű ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen ukrajnai gyermekek Oroszországba hurcolása miatt. Amennyiben Vlagyimir Putyin megjelenik a BRICS-találkozón, ICC-tagságuk miatt a dél-afrikai hatóságok kötelesek lennének letartóztatni az orosz elnököt.

Dél-afrikai tisztségviselők májusban azt mondták, hogy a BRICS-országok fontolgatják a csúcstalálkozó áthelyezését Kínába, amely nem tagja az ICC-nek.

A dél-afrikai ellenzéki Demokratikus Szövetség bírósági úton akarta kikényszeríteni, hogy a kormány köteles legyen őrizetbe venni az orosz elnököt, amennyiben dél-afrikai területre lép.

 E bírósági keresetre adott válaszában Cyril Ramaphosa kifejtette, hogy eljárást kezdeményezett a Nemzetközi Büntetőbíróságon a római statútum 97. cikkelye alapján, amely lehetőséget nyújt az ICC tagállamai számára, hogy konzultálhassanak a bírósággal, mielőtt végrehajtanák a letartóztatást.

Oroszország nyilvánvalóvá tette, hogy országuk hivatalban lévő elnökének letartóztatása hadüzenetnek számítana

− mondta a dél-afrikai elnök.

A Dél-afrikai Köztársaságot már 2015-ben is bírálatok érték, amiért megtagadta az ICC által körözött Omar el-Besir akkori szudáni elnök letartóztatását és kiadását a bíróságnak.

 

Borítókép: A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésükön Szentpéterváron 2023. június 18-án. (fotó: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Szputnyik/Host Fotóügynökség/Ramil Szitdikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.