A terrorveszély növekedésére figyelmeztetett a brit belügyminiszter

Suella Braverman szerint a mesterséges intelligenciát is felhasználhatják a terrorszervezetek.

Gábor Márton
2023. 07. 19. 20:40
Bank of England hikes interest rate by 50 basis points
Bank of England hikes interest rate by 50 basis points Fotó: RASID NECATI ASLIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit belügyminisztérium vezetője az al-Kaida és az Iszlám Állam tevékenységének növekedésével párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy a szélsőségesek a mesterséges intelligenciát használhatják a kifinomultabb terrortámadások megtervezéséhez.

Suella Braverman szerint növekszik egy súlyos incidens kockázata az Egyesült Királyságban, amit felgyorsít a mesterséges intelligencia, a terrorizmussal kapcsolatban álló foglyok várható idei szabadon bocsátása és az iszlamista csoportok növekvő fenyegetése.

A belügyminiszter a Contest, a kormány húsz éve tartó terrorizmusellenes stratégiájának aktualizált változatában az iszlám terrorizmust jelölte meg elsődleges brit belföldi fenyegetésként. A frissített stratégia arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia lehetőséget kínál arra, hogy a terrorista tevékenység kevesebb erőfeszítéssel kifinomultabbá váljon.

A terroristák valószínűleg kihasználják a technológiát a radikalizáló tartalmak, propaganda- és oktatóanyagok létrehozására és felerősítésére, valamint támadások megtervezésére és elkövetésére

– áll a jelentésben.

Az év elején Jaswant Singh Chailt azok után zárták börtönbe, hogy a mesterséges intelligencia barátnője bátorítására támadást tervezett a királynő ellen a windsori kastélyban.

Az őszi mesterségesintelligencia-csúcstalálkozón fogják megvitatni, hogy a kormánynak szükség van-e a szabályozási keret frissítésére.

További fejlemény, hogy a terrorelhárítás tisztviselői arra számítanak, hogy egyes terroristák a La Manche csatornán átkelve próbálnak majd az Egyesült Királyságba jutni. Úgy vélik, hogy ez egy olyan lehetőség, amelyet a terroristák ki akarnak használni, de egyenlőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy terrorcsoportok szervezett módon próbálnák ezt megtenni.

Braverman a Westminster Hallban, ahol a vendégek között voltak brit terrortámadások túlélői is, arra figyelmeztetett, hogy Oroszország, Irán és Kína jelentős kockázatot jelent az Egyesült Királyság biztonságára.

Oroszország, Irán és Kína túlságosan is nagy hajlandóságot mutat arra, hogy kihasználják és destabilizálják országunkat

– mondta Braverman, aki megerősítette azt is, hogy összességében az iszlám csoportok által elkövetett bűncselekmények a terrorizmus leggyakoribb formái az Egyesült Királyságban.

Az Észak-Írországgal kapcsolatos terrorizmus továbbra is jelentős fenyegetést jelent. Az elmúlt húsz év jelentős előrelépése ellenére egyes disszidens csoportok továbbra is hajtanak végre támadásokat. A fenyegetés folyamatosan fejlődik és növekszik, ami azt jelenti, hogy nekünk is fejlődnünk kell, hogy megvédjük a briteket. Együtt fogunk működni a nyilvánossággal és nemzetközi szövetségeseinkkel

– tette hozzá a belügyminiszter. 

Az idei felülvizsgálat szerint az elsődleges belföldi terrorfenyegetést az iszlamista terrorizmus jelenti, amely a 2018 óta elkövetett támadások mintegy 67 százalékát, az MI5 (brit belső elhárítás) ügyeinek mintegy háromnegyedét és a terrorizmussal összefüggő bűncselekmények miatt őrizetben lévők 64 százalékát teszi ki.

A felülvizsgálat szerint a következő legsúlyosabb fenyegetés a jobboldali szélsőségesség. A belügyminisztérium szerint ez tette ki a 2018 óta elkövetett támadások 22 százalékát, és a terrorizmussal összefüggő bűncselekmények miatt őrizetbe vett személyek 28 százalékát.

Emellett a dokumentum arra figyelmeztetett, hogy bár a kormány fokozta erőfeszítéseit az őrizetben lévő személyek által jelentett terrorista kockázat mérséklésére, a nagy többség hosszú távú kockázatkezelést igényel, és olyan fenyegetést jelenthet az Egyesült Királyságban, amelyek évtizedekkel a terroristák börtönből való szabadulása után is fennállhatnak.

Jelenleg 232 terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt személy van őrizetben.

Az év második fele különösen megterhelő időszakot jelenthet majd a terrorizmus elleni küzdelemért felelős tisztviselők számára, mivel számos olyan fogvatartott kerülhet szabadlábra, akiket terrorcselekmények miatt ítéltek el.

Borítókép: Kilátás Londonra a nagyváros Temze felett átívelő egyik hídjáról (Fotó: Rasid Necati Aslim) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.