Az F–16-osok hozhatják el a nukleáris háborút?

Szergej Lavrov szerint már a vadászgépek ukrajnai jelenléte is nukleáris fenyegetés Moszkvára nézve.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 17:14
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2023. január 18. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elõzõ év diplomáciai tevékenységét értékelõ évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2023. január 18-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak egy példa a rendkívül veszélyes fejleményre az Egyesült Államok azon terve, hogy F–16-os vadászgépeket ad át a kijevi rezsimnek” – mondta az orosz külügyminiszter a Lenta orosz hírportálnak adott interjúban. Szergej Lavrov kiemelte:

Tájékoztattuk a nukleáris hatalmakat – az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Franciaországot –, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ezek a repülőgépek képesek nukleáris fegyverek szállítására. Ezen semmilyen biztosíték nem fog segíteni.

Mint mondta, a harci műveletek során a hadseregük nem tud meggyőződni arról, hogy az adott F–16-osok fel vannak-e szerelve nukleáris fegyverekkel, vagy sem, így

már csak az a tényt, hogy az ukrán fegyveres erők ilyen rendszerekkel rendelkeznek, a Nyugat nukleáris fenyegetésének fogják tekinteni.

Amint arról lapunk beszámolt, az Egyesült Államok májusban jelezte az európai szövetségeseknek, hogy engedélyezik az F–16-os vadászgépek szállítását Ukrajnába. Bár még egyetlen ország sem adott át ilyen vadászgépeket a háborúban álló országnak, a májusi G7-csúcson Joe Biden amerikai elnök azt is bejelentette, az Egyesült Államok támogatja azt a közös nemzetközi akciót, melynek célja ukrán pilóták kiképzése modern vadászrepülők, köztük F−16-osok vezetésére.

A napokban, a vilniusi NATO-csúcson az ukrán védelmi miniszter úgy nyilatkozott, 2024 elejére képezhetik ki az F–16-osokon való repülésre az első ukrán vadászpilótákat; a programban összesen 11 NATO-tagország vesz részt.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.