Joe Biden: Putyin téved, ha azt hiszi, túlélheti Ukrajnát + videó

Az amerikai elnök a NATO egységét éltette, és örömét fejezte ki, hogy a szövetség hamarosan 32 országból áll majd Svédországgal együtt.

Magyar Nemzet
Forrás: Skynews, BBC, CNN, The Guardian2023. 07. 12. 19:35
Joe Biden amerikai elnök a vilniusi NATO-csúcs záró napján beszél, 2023.07.12-én. (Fotó: The Messenger / Twiter)
Joe Biden amerikai elnök a vilniusi NATO-csúcs záró napján beszél, 2023.07.12-én. (Fotó: The Messenger / Twiter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  A NATO erősebb, energikusabb és egységesebb, mint valaha, hiába fogadott arra Putyin, hogy a NATO majd szét fog esni – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök Vilniusban, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó zárónapján mondott beszédében.

Az Egyesült Államok és a NATO „együtt lépett fel” – hangsúlyozta Biden, utalva a háború kezdetére, amikor – mint mondta – folyamatos kapcsolatban állt a szövetséggel, az Európai Unió más vezetőivel. Elmondta, hogy azóta a szövetséges országok továbbra is támogatják Ukrajnát, miközben „megvédik integritását és szuverenitását”.

Hozzátette: 

figyelmeztettük a világot, hogy Putyin mit tervez. Még néhányan Ukrajnában sem hitték el, amit a hírszerző közösségünk talált.

A szövetség európai biztonsági lábát hangsúlyozva pedig kifejtette, hogy „azon elképzelés, miszerint az USA boldogulni tudna a biztonságot jelentő Európa nélkül, nem észszerű”.

Biden a házigazda Litvánia kiállását is megdicsérte, majd kiemelte a balti országok függetlenségét és erejét, összefogásukat pedig „Európa szimbólumának” nevezte.

Majd örömét fejezte ki, hogy Finnország után, Törökország Svédország NATO csatlakozásának is „zöld jelzést” adott és „ennek hála, hamarosan 32 tagországa lesz a szövetségnek”.

Ukrajna kapcsán Biden leszögezte, hogy a kelet-európai ország „továbbra is szabad” és „megtörhetetlen”.

Aláhúzta, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges. „Nem hátrálunk meg” – hangsúlyozta. És szerinte ebben ötven állam áll az oldalán. 

Oroszország kapcsán mint hangsúlyozta nem engedhető meg, hogy „egy ország erőszakkal elfoglalja szomszédja területét”. Szerinte Oroszország már holnap véget vethetne a háborúnak, ha kivonná erőit Ukrajnából, elismerné nemzetközi határait és beszüntetné az „embertelen” támadásokat. Majd hozzáfűzte, hogy Moszkva eddig „nem mutatott érdeklődést a diplomáciai kimenetel iránt”.

Tévesen hiszi azt, hogy túlélheti Ukrajnát

 – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

Az amerikai politikus összefogást kért azt olyan globális problémák terén, mint klímaváltozás, a technológiai fejlődés vagy a szabadság igénye. Szerinte ugyanis a világ egy fordulóponthoz érkezett, „döntésünkkel pedig évtizedekre határozzuk meg a jövőnket”.

Biden elmondta, hogy „egész pályafutását tekintve soha, de soha nem volt még olyan optimista a jövővel kapcsolatban, mint most”. A közönséget pedig ugyancsak a reményre, a nehéz döntések vállalására, az igazság és a szabadság melletti kiállásra kérte.

Isten áldjon meg mindenkit, és Isten áldja a szabadság védelmezőit Ukrajnában és a világ minden nemzetében

– zárta gondolatát az amerikai elnök.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a vilniusi NATO-csúcs zárónapján, 2023. július 12-én beszél (Forrás: The Messenger/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.