Börtön helyett pénzbírsággal úszta meg Greta Thunberg

Akár hat hónapos börtönbüntetést is kaphatott volna az egyre erőszakosabb, tüntetéseken résztvevő aktivista.

Gábor Márton
2023. 07. 24. 12:25
THUNBERG, Greta
New York, 2019. szeptember 23. Greta Thunberg svéd környezetvédõ aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Greta Thunberg svéd klímaaktivistának hétfőn kellett bíróság elé állnia: az ellene megfogalmazott vád szerint a múlt hónapban egy tüntetésen nem engedelmeskedett a rendőrségnek.

Thunberget és más aktivistákat azok után vettek őrizetbe, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata elleni tiltakozásuk részeként megzavarták a forgalmat a malmői olajterminál kikötőjében, és elállták a dél-svédországi város kikötőjének be- és kijáratát.

A Thunberg ellen benyújtott vádirat szerint részt vett a forgalmat megzavaró tüntetésen, és nem volt hajlandó eleget tenni a helyszín elhagyására vonatkozó rendőrségi felszólításnak.

A rendőrökkel szembeni engedetlenség miatt emelt vádakért akár hat hónap börtönbüntetés is kiszabható lett volna, de Charlotte Ottosen ügyésznő a svéd médiának még az ítélet kihirdetése előtt elmondta, hogy a legtöbb esetben csupán pénzbírságot kapnak az ilyen jellegű cselekményekkel megvádolt személyek. 

A Ta tillbaka framtiden nevű svéd környezetvédelmi aktivista csoport szervezte a többnapos tüntetést.

A bíróság dönthet úgy, hogy az akciónkat bűncselekménynek tekinti, de mi tudjuk, hogy jogunkban áll élni a jogainkkal, aminek a fosszilis tüzelőanyag-ipar az útjában áll

 – mondta Irma Kjellstrom, a csoport szóvivője az AFP hírügynökségnek.

Thunberg az ifjúsági klímamozgalom arca azóta, hogy létrehozta a pénteki For Future tüntetéseket, amelyek a 15 éves korában a svéd parlament előtt tartott, első önálló School Strikes rendezvényeiből nőttek ki. A fiatal aktivista azóta is rendszeresen beszél az éghajlati válságról, és annak megoldásairól az aktivistáknak, kormányzati és üzleti vezetőknek.

Márciusban Thunberg az ENSZ éghajlatváltozási tanácsadó testületének (IPCC) éves jelentésének közzététele után példátlan árulás miatt szidta ezeket a vezetőket.

A svéd klímaaktivista a bíróságon ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy a tettei jogosak voltak. A bíróság döntése értelmében pedig csupán pénzbüntetést kell fizetnie Thunbergnek.

Úgy vélem, hogy olyan vészhelyzetben vagyunk, amely életet, egészséget és a vagyont egyaránt fenyeget

– mondta a bíróságon, hozzátéve, hogy számtalan ember van jelenleg is veszélyben.

Borítókép: Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.