Először lehet női parancsnoka az amerikai haditengerészetnek

Joe Biden elnök felülbírálva a védelmi miniszter javaslatát, Lisa Franchettit jelölte a pozícióra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 22. 6:12
Lisa Franchetti amerikai tengernagy (Fotó: Az Egyesült Államok Haditengerészetének weboldala/JoAnne Sorrentino) Fotó: JoAnne Sorrentino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnök pénteken, első nőként, Lisa Franchetti tengernagyot jelölte az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoki tisztségére. Az elnök közleménye szerint jelöltje 38 év katonai tapasztalattal járul majd hozzá a vezérkar munkájához. Lisa Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyetteseként, azaz a haditengerészeti vezérkar vezetőhelyetteseként szolgál, és az amerikai hadsereg történetében a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig. Amennyiben a jelöltet a törvényhozás is megerősíti, Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

A sajtóhírek szerint Joe Biden felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát, amikor a női főtisztet jelölte a vezérkarba. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokát szerette volna látni a poszton.

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville, Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen. A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka. Idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderőnemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is. Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet, amennyiben a szenátus megerősíti a poszton, és, ami Tuberville szenátor tiltakozása miatt egyelőre kérdéses.

Borítókép: Lisa Franchetti amerikai tengernagy (Fotó: Az Egyesült Államok Haditengerészetének weboldala/JoAnne Sorrentino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.