Etnikai tisztogatással, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja a hadsereg a lázadókat

A szudáni lázadó erők etnikai és rasszista indíttatású erőszakos cselekményei kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát, és nem maradhatnak következmények nélkül – jelentette ki csütörtökön a Reuters brit hírügynökségnek Nabil Abdullah dandártábornok, a szudáni hadsereg szóvivője.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 20:05
Szudán
A vehicle of the paramilitary Rapid Support Forces drives down al-Sittin (sixty) road in Khartoum, on May 22, 2023, as fighting persists between two rival generals. Gunfire and explosions rocked Sudan's capital on May 22 morning hours before a one-week humanitarian ceasefire was due to take effect, the latest after a series of truces that have all been violated. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala aznap közölte: legkevesebb 87 holttestre bukkantak egy tömegsírban Nyugat-Dárfúr tartományban, a vérengzésért pedig vélhetően a hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és szövetségesei a felelősek – írta a The Guardian című brit lap.

Abdullah közölte: 

A lázadó milícia valójában nem a hadsereg, hanem a szudáni állampolgárok ellen lép fel, az RSF tevékenységét pedig rasszista indíttatású etnikai tisztogatásként jellemezte.

Az áldozatok közül sokan a maszalit törzs tagjai voltak.

Az RSF magas rangú tisztségviselői tagadják, hogy a félkatonai szervezetnek bármi köze lett volna a vérengzéshez, mondván, erőik nem keveredtek bele a nyugat-dárfúri konfliktusba, mert szerintük az törzsi jellegű. 

Egy másik forrás szerint a maszalit törzs tagjai és mások politikai motivációi állnak a vádak hátterében. A tisztségviselő mindazonáltal kijelentette: a szervezet kész részt venni a vizsgálatban, és átadni bármely katonáját, akiről kiderül, hogy törvényt sértett.

A rivális frakciók között áprilisban kirobbant harcokkal párhuzamosan az etnikai indíttatású erőszak is fokozódott az elmúlt hetekben Szudánban. El-Geneina városban szemtanúk és jogvédő csoportok beszámolói szerint az RSF és más arab milíciák támadásokat intéztek a nem arab maszalitok ellen, sok esetben közvetlen közelről lövöldözve az emberekre.

Az ENSZ közleménye szerint a helyi lakosokat június 20-án és 21-én arra kényszerítették, hogy a város melletti nyílt területen a velük kiásatott sekély sírokban tüntessék el a halottakat, köztük nők és gyermekek holttestét.

„A lehető leghatározottabban elítélem a civilek meggyilkolását, továbbá megdöbbent az a tisztességtelen és érzéketlen bánásmód, amelyet a halottak, hozzátartozóik és közösségük iránt tanúsítottak” – fejezte ki megdöbbenését Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki azonnali átfogó nyomozást rendelt el a történtek kivizsgálására.

Jogvédő csoportok szerint Dárfúr régióban eddig több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat, sokan a szomszédos Csádba menekültek. 

Eközben Nyugat-Dárfúr tartományban egész városokat és falvakat fosztottak ki és égettek porig.

A mostani tragédiák miatt sokan attól tartanak, hogy megismétlődnek a 2003-ban történtek, amikor Dárfúrban a jelenleg az RSF fegyvereseinek többségét alkotó dzsandzsavíd milicisták kegyetlenkedtek etnikai kisebbségek tagjaival.

Az öt éven át tartó harcokban mintegy háromszázezren haltak meg.

Szudánban április 15-én törtek ki harcok az az Abdel Fattáh al-Burhán vezette szudáni hadsereg és a vele szemben álló, Mohamed Hamdan Dagalo által irányított RSF és arab szövetségesei között. A főváros, Kartúm mellett a dárfúri térség vált a harcok epicentrumává.

Borítókép: A Gyorsreagálású Támogató Erők egyik járműve Kartúmban 2023 májusában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.