Évekre eltiltották a közhivataltól Jair Bolsonaro volt brazil elnököt

A bírói testület hét tagja közül öten szavaztak a hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 01. 13:28
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Rio de Janeiro, 2022. október 29. Jair Bolsonaro hivatalban lévõ brazil elnök a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfõvel tartott televíziós vitán Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i elsõ fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával gyõzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják. MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda Fotó: Antonio Lacerda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazíliában a szövetségi választási bíróság (TSE) pénteken többségi döntéssel úgy határozott, hogy Jair Bolsonaro korábbi államfőnek 2030-ig megtiltják, hogy közhivatali pozíciókat töltsön be, illetve elinduljon a választásokon.

A bírói testület hét tagja közül öten szavaztak a hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus ellen. Benedito Goncalves, a tárgyalást elnöklő bíró elmondta: Bolsonaro egyebek között azzal követett el szabálytalanságot, hogy külföldi nagykövetekkel folytatott találkozóit az elektromos választási rendszerrel kapcsolatos megalapozatlan állítások terjesztésére használta fel.

A 68 éves Bolsonaro a tavalyi választáson alulmaradt a Brazíliát jelenleg kormányzó, baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben.

Jair Bolsonaro hátbadöfésnek és politikai döntésnek minősítette a határozatot, és hozzátette: nem célja a TSE-t támadni, de szerinte a felhozott érvek hiteltelenek. Közölte azt is: fellebbezést nyújt be a döntés ellen, mert ártatlannak tartja magát, és folytatja tevékenységét annak érdekében, hogy hazájában további teret nyerjenek a jobboldali politikai nézetek.

Flávio Dino igazságügyi miniszter úgy foglalt állást, hogy az ítélet megmutatta, a politikában nem a dzsungel törvényei érvényesülnek.

Borítókép: Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök (Fotó: MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.