Felülvizsgálná az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi egyezményt Argentína

Nem zökkenőmentes a Dél-amerikai Közös Piac tagállamainak csúcstalálkozóját megelőző időszak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 03. 21:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A megállapodás lehetőséget nyújt a termelés fokozására, a munkahelyteremtésre és a befektetések idecsalogatására. Módosítani kell a szövegeken ahhoz, hogy a megállapodás valóban létrejöjjön és mindkét félnek jó eredményeket hozzon

– hangsúlyozta hétfőn Santiago Cafiero, argentin diplomácia vezető a Mercosur külügyminiszteri találkozóján az argentin Puerto Iguazúban.

Cafiero szerint egyebek között módosításra szorul, hogy a jelenlegi tervezetben az EU a vámmentességek és exportkvóták tekintetében lényegesen jobb helyzetbe kerül, mint a dél-amerikai gazdasági közösség. Az argentin tárcavezető nehezményezte a Brüsszel által megkövetelt, klíma- és környezetvédelemmel, valamint emberi jogokkal foglalkozó függeléket is. 

– A szöveg egyoldalúan a környezetvédelemre összpontosít anélkül, hogy figyelmet fordítana a gazdasági és társadalmi fejlődésre

 – hangsúlyozta Cafiero.

A szabadkereskedelmi megállapodás kérdésében 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós aggályok miatt. Az egyezséggel a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete jönne létre a vámok leépítésével és kereskedelem fokozásával mintegy 780 millió ember számára. A megállapodást minden tagállamnak ratifikálnia kell, ugyanakkor mind Dél-Amerikában, mind Európában vitákat vált ki. Egyes államok ugyanis féltik piacaikat, míg mások a munkajogi, valamint környezetvédelmi szabványaik fellazulásától tartanak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke júniusban, latin-amerikai körútján kifejezte reményét, hogy még az idén véglegesíteni tudják majd az egyezményt. Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő azonban élesen bírálta az EU szigorúbb környezetvédelmi szabványok iránti követeléseit, amelyek szerinte veszélybe sodorják a megállapodást. A Mercosur-tagállamok keddi csúcstalálkozóján Brazília veszi át a gazdasági blokk elnökségét.

Borítókép: Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfő (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2023. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Andre Borges)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.