Halálos áldozata is van a Milánóra lecsapott viharnak + videó

A hatalmas szél fákat döntött ki, tetőket tépett le, több helyen az úthálózat használhatatlanná vált.

2023. 07. 25. 15:14
null
Milánó, 2023. július 25. Leszakadt fatörzs egy összezúzott autón Milánóban 2023. július 25-én, miután reggelre virradóan viharos széllökésekkel kísért felhõszakadás vonult végig Olaszország északi térségén. MTI/AP/LaPresse/Stefano Porta Fotó: Stefano Porta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világvégét idéző hangulat alakult ki kedd hajnalban Milánóban: hatalmas vihar söpört végig az utcákon, amelynek következtében teljesen megbénult az észak-olaszországi város. Autók riasztóinak vészjelzése és hatalmas vihar verte fel kedd reggel a milánóiakat. A pusztító erejű forgószél fákat döntött ki, tetőket tépett le.

Egy hirtelen kidőlő fa maga alá temetett egy 16 éves lányt, aki azonnal életét veszítette.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök együttérzését és közelségét fejezte ki az elhunyt családtagjainak és a károkat szenvedett térség lakosságának. A helyiek beszámolója szerint, a város több pontján megszakadt az áramszolgáltatás, lakóházakat öntött el a pár perc alatt a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Bár a meteorológusok előre jelezték az időjárás-változás, ilyen horderejű viharra senki sem számított. Sokan az utcára szaladtak ki az otthonaikba beözönlő víztömeg láttán. Komoly károk keletkeztek az elektromos hálózatban, a csapadék és a széllökések miatt megsérültek a felszíni vezetékek. Több helyen az úthálózat is használhatatlanná vált, az úttesteket fadarabok lepték el, a reggeli órákban csak a metró működött rendeltetésszerűen. Több órás késésekre lehet számítani a vasutak esetében is. A reggeli órákban kétszáz esethez hívták a tűzoltókat, a beszakadt tetők, autókra zuhant farönkök és a házakba beözönlött víz eltakarítására. 

Olaszország más területein sem sokkal jobb a helyzet. Szicíliában tűz pusztít, 1500 személy kitelepítését rendelték el a hatóságok. Palermót körülvették a lángok, több száz család volt kénytelen elmenekülni otthonából. A tűzoltásokhoz a légierő bevetésére is szükség volt.

Palermo közelében egy 88 éves asszonyt éjszaka az otthonában értek a lángok, menekülni nem volt lehetősége, azonnali orvosi ellátásra lett volna szüksége, de a tűz miatt otthona megközelíthetetlenné vált, életét veszítette.

A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy az érintett települések lakói lehetőleg ne hagyják el otthonaikat, mivel a tömény füst miatt a levegő használhatatlan és káros. A palermói repülőteret lezárták, több járatot töröltek vagy későbbi időpontra helyeztek át. A vasúti járatokat is töröltek Palermo térségében.

Borítókép: Leszakadt fatörzs egy összezúzott autón Milánóban 2023. július 25-én, miután reggelre virradóan viharos széllökésekkel kísért felhőszakadás vonult végig Olaszország északi térségén (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Stefano Porta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.