Kazettás bomba végezhetett egy orosz haditudósítóval

Az orosz hírügynökség úgy tudja, a támadásnak további sérültjei is vannak. Nem ez volt az első merénylet, amelyben a háborúról hírt adó személy vesztette életét.

Homoky Réka
2023. 07. 22. 16:29
Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)
Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életét vesztette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség haditudósítója, Rosztyiszlav Zsuravlev az ukrajnai Zaporizzsja régióban, olvasható a hírügynökség honlapján. 

A támadás akkor érte a civil személyautóval közlekedő riportert, amikor a Vasziljevka nevű településről Vlagyimirovkába tartott. Az orosz honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők kazettás bombával  mértek csapást egy riporeterből álló csoportra. Négy újságíró megsebesült, volt, aki könnyebb, volt, aki súlyosabb sérüléseket szenvedett, mindenkit kórházba szállítottak.

Az egyik sérült, Rosztyiszlav Zsuravlev, a RIA Novosztyi hírügynökség újságírója azonban olyan súlyosan megsebesült, hogy nem tudták megmenteni az életét, derül ki a hírügynökség tájékoztatásából.

A RIA Novostyi egy másik munkatársa, Konsztantyin Mihalcsevszkij fotós is megsérült, ő könnyebb végtagsérülést szenvedett. 
A másik két sebesült az orosz Izvesztyija hírügynökség munkatársa, Roman Polshakov és Dmitrij Sikov, előbbinek eltört a lába, valamint megsebesült a hasán és a hátán, a másik riporternek pedig eltört a csípőcsontja. A RIA Novosztyi értesülései szerint Zsuravlevet édesanyja kérésére szülővárosában, Jekatyerinburgban fogják eltemetni. 

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a RIA Novosztyi és az Izvesztyija újságírói épp arról forgattak, hogy hogyan vetik be az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a kazettás bombákat.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a háborúról hírt adó orosz civil vesztette életét. Április elején egy szentpétervári kávézót ért robbanásban életét vesztette Vladlen Tatarszkij orosz katonai blogger és többtucatnyian megsérütek.

Borítókép: Jogvédők a kazettás bombákat a föld legalattomosabb fegyverei közé sorolják. (Forrás: Simon Ateba/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.