Lebontották az orosz költő szobrát a kelet-ukrajnai Poltavában

A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 27. 10:07
Fotó: Wikipedia/Mykola Vasylechko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin XIX. századi orosz költő, az orosz irodalom klasszikusa és Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió hőse emlékművét − jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtökön az Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadására hivatkozva. A portál Telegram-csatornáján fotókat tett közzé, amint a szobrokat leveszik talapzatukról, és elszállítják egy teherautón. 

A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított köztéri emlékművek eltávolításáról. A városi tanács még április 7-én szavazta meg az orosz és szovjet személyiségek emlékműveinek lebontását. Május 1-jén a helyi hatóságok a kulturális minisztérium hozzájárulását kérték 164 szovjet emlékmű eltávolításához az úgynevezett „dekommunizációs törvény” keretében.

 A tárca ennek nyomán törölte őket az ukrán emlékművek listájáról, de a poltavai városi tanács még nem kapott írásbeli engedélyt a bontási művelet megkezdésére.

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben kezdődött a „dekommunizációs törvény” elfogadása után. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint 2500 emlékművet bontottak le, kilencszáz települést és ötvenezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint 28 Puskin- és kilenc Gorkij-szobrot és húsz, a „szovjet felszabadítóknak” állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, és 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet változtattak meg.

 

Borítókép: Poltava, Puskin-szobor (fotó: Wikipedia/Mykola Vasylechko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.