Levélben üzent a Colosseumot megrongáló fitneszedző

Bocsánatot kért a római ügyészségnek és Roberto Gualtieri római polgármesternek címzett levelében az a Bristolban élő bolgár fitneszedző és autós futár, aki kulccsal felvéste a Colosseum falára saját és barátnője nevét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 05. 14:52
null
Róma, 2018. április 18. A Colosseum Rómában 2018. április 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szeretnék teljes szívemből és őszintén bocsánatot kérni az olaszoktól és az egész világtól, amiért kárt okoztam egy olyan értékben, amely az egész emberiség öröksége” – írta a 27 éves férfi. A turista, akit a brit sajtó Ivan Dimitrovként azonosított, azt véste a római Colosseum falára, hogy 

Ivan+Haley 23.

Az esetről felvétel is készült, amelyet sokan láttak a közösségi médiában. Az ókori műemlék megrongálása közfelháborodást váltott ki Olaszországban.
Miután a Colosseum igazgatósága panaszt tett, az Angliában élő turistát fotó- és vide-óösszehasonlítás alapján sikerült azonosítani.

A fitneszedző köszönetet mondott azoknak, akik „odaadással, gondossággal és áldozatkészséggel őrzik a Colosseum felbecsülhetetlen történelmi és művészeti értékét”. Az Il Messaggero című római napilapban szerdán nyilvánosságra hozott levél írója „szégyenkezéssel vallotta be”, hogy „csak e sajnálatos események után tudta meg, milyen régi műemlékről van szó”.

A rongálásért ötezer euróig terjedő pénzbírsággal és tizenöt nap börtönbüntetéssel számolhat. A turista ellen kulturális javak megrongálása miatt folyik nyomozás.
A Colosseum Olaszország egyik legkedveltebb turistalátványossága, Róma jelképe. A világ legnagyobb amfiteátrumát, a gladiátorviadalok egykori helyszínét, amely 80-tól 523-ig fogadta a nézőket, tavaly több mint 7,5 millióan keresték fel.

Idén ez már a negyedik eset volt, hogy valaki a Colosseum falára rajzolt.

2015-ben ugyancsak egy bolgár turistát, Blagoj Georgiev egykori válogatott labdarúgót érték tetten, amint nevének kezdőbetűit az amfiteátrum egy oszlopára véste egy pénzérmével. Az ugyancsak a menyasszonyával Rómában vakációzó focistát feljelentették, 20 ezer euróig terjedő bírság fenyegette. Egy évvel korábban pénzbüntetéssel sújtottak egy orosz turistát.

Borítókép: Colosseum (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.