Magyarellenes sírgyalázás miatt tesz jogi lépéseket Csíkszentmárton

A román szervezet aktivistái behatoltak a sírkertbe és százötven illegális fakeresztet állítottak a betonkeresztek helyébe, amelyekre román nemzeti színű szalagokat tűztek.

Magyar Nemzet
Forrás: Krónika online2023. 07. 10. 11:01
null
Csíkszentmárton, 2021. november 20. A tervezõ-építõ nevét jelzõ kõtábla a csíkszentmártoni római katolikus egyházközséghez tartozó Szent Erzsébet-kápolna nyugati falán az erdélyi Úzvölgyében, a magyar katonai temetõ közelében a búcsús szentmise napján, 2021. november 20-án. A kápolnát Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére az elsõ világháborúban, 1917-ben az ezeréves határra vezényelt munkácsi gyalogezred építette. Tíz évvel ezelõtt, 2011-ben felújították, azóta védõszentje tiszteletére minden év novemberében búcsús szentmiseáldozatot mutatnak be. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csíkszentmárton megteszi a szükséges jogi lépéseket amiatt, hogy egy román szervezet újabb kereszteket állított fel illegálisan a községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőben – közölte az MTI-vel vasárnap a Hargita megyei község polgármestere.

Az erdélyi Krónika online Birtalan Sándor szavait idézte, aki szerint: a község területén található temetők szabályzatának megszegésére hivatkozva készülnek feljelentést tenni. A Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet aktivistái ugyanis megszegték ezt, amikor szombaton behatoltak a sírkertbe, és illegális keresztállításba kezdtek. Mihai Tîrnoveanu és hívei százötven fakeresztet állítottak fel a sírkertben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. Birtalan Sándor az MTI-nek úgy fogalmazott: nehéz elhinnie, hogy a XXI. században ilyesmi megtörténhet.

„Én bízni akarok a törvény erejében, az elmúlt három és fél, négy év is azt bizonyította, hogy a törvénynek érvényt lehet szerezni” – mondta a polgármester. 

Birtalan Sándor ezzel a korábban kihelyezett betonkeresztek miatt indított és jogerősen megnyert bírósági perekre utalt. Hangsúlyozta: most is a jog szerint fognak eljárni. 

„Mi a megbékélésben és az egymás mellett élésben szeretünk hinni”

 – jelentette ki. Hozzátette, hogy készségüket a párbeszédre a román védelmi minisztérium képviselőivel is közölték, amikor június 30-án találkoztak a Bákó megyei hatóságokkal. Birtalan elmondása szerint ezen a védelmi tárca államtitkári szinten képviseltette magát, és megegyeztek, hogy megpróbálják végérvényesen rendezni a kérdést azon nemzetközi egyezményeknek megfelelően, amelyeket a román hadisírgondozó intézet folytat a magyar, a német és az orosz hatóságokkal, miután ezen nemzetek katonái vannak eltemetve a sírkertben. 

A helyzet súlyossága miatt a polgármester szerint a védelmi minisztériumnak kellene végleges megoldást találnia.

A tanácselnök kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy a nagy erőkkel jelenlévő csendőrség vagy a rendőrség nem akadályozta meg a törvénytelen akciót – írja a Krónika online. 

Tétlenségüket a hatóságok azzal indokolták, hogy nem történt incidens – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat – amely a pereskedésben segítette Csíkszentmárton önkormányzatát – vasárnap közösségi oldalán közölte: „határozottan elítéli”, hogy a korábbi bírósági végzések ellenére újabb illegális keresztállítás történt. „Mélységesen csalódottak vagyunk amiatt, hogy egy jogerős bírósági ítélet mindössze ennyit ér Romániában” – írta a szervezet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kátai Edit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.