Nagyot fordult a világ: Joe Biden tárt karokkal fogadja Giorgia Melonit a Fehér Házban

Joe Biden csütörtökön Giorgia Melonit fogadja a Fehér Házban. Tíz hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a két vezető olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az ukrajnai háború vagy a Kínával kapcsolatos politika, egy húron pendüljön, most mégis ez történik. Ennek pedig Meloni átváltozása az oka.

2023. 07. 27. 21:13
MENENDEZ, Bob; SCHUMER, Chuck; MELONI, Giorgia
Washington, 2023. július 27. Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt (k) fogadja Bob Menendez New Jersey-i demokrata párti szenátor (b) és Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata többségének vezetõje a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. július 27-én. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Házban fogadja csütörtökön Joe Biden amerikai elnök Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt. A két vezető tárgyalásának gerincét az előzetes értesülések szerint Ukrajna további katonai támogatása, valamint a szövetségesek Kínával kapcsolatos politikájának alakítása képzi majd. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője a találkozót megelőzően arról beszélt, hogy Biden és Meloni remek kapcsolatot ápol, nagyon jól kijönnek egymással, különösen politikai kérdésekben. 

Amikor Meloni csütörtökön belép az ovális irodába, átváltozása teljessé válik − írta az egyeztetést beharangozó cikkében a brüsszeli Politico hírügynökség. Való igaz, tíz hónappal ezelőtt, amikor a nyugati fősodrú médiában szélsőjobboldali szörnyetegként beállított Meloni megnyerte az olaszországi választásokat, s ezzel a dél-európai állam első női kormányfője lett, nem sokan gondolták volna, hogy kulcsfontosságú kérdésekben éppen Joe Bidennel fog egyetérteni. Sőt! 

A nyugati vezetők rettegtek attól, hogy Meloni és pártja, az Olasz Testvérek győzedelmeskedik a választásokon, ugyanis ellenzékben töltött évei alatt gyakran bírálta Brüsszel orosz szankciós politikáját, mondván, az gyengíti Olaszország kereskedelmi pozícióit.

Mi több, az ukrajnai háború kirobbanását megelőzően egy interjúban még arról beszélt, hogy Európának érdeke jó kapcsolatokat fenntartani Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Bident pedig azzal vádolta, hogy oroszellenes külpolitikájával csak belföldi problémáiról szeretné elterelni a figyelmet. Ezenfelül az általa irányított kormánykoalíció tagjai között ott van a híresen oroszbarát Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes Liga pártja, valamint a júniusban elhunyt Silvio Berlusconi – aki Putyin egyik személyes barátja volt – által alapított Hajrá, Olaszország! is.

Most azonban úgy tűnik, ez a Meloni már a múlté

– állítja többek közt a Politico. Ezt már beiktatási beszédében is egyértelművé tette a kormányfő. – Aki azt hiszi, hogy Ukrajna szabadságát el lehet cserélni a mi lelki békénkért, az téved − szögezte le akkor Meloni. Hozzátette, nem lehet engedni Putyin energiahordozókkal történő zsarolásának, valamint Róma a továbbiakban is támogatni fogja a nyugati szankciókat Oroszországgal szemben. 

Meloni még népszerűségének csökkenésétől sem riad vissza Kijev katonai támogatásának érdekében – derült ki a Reuters márciusi cikkéből. 

A kormányfő a március 23–24-i Európai Tanács-csúcs előtt arról biztosította az olasz szenátust, hogy kiáll az ukrajnai fegyverszállítmányok mellett. Tette mindezt annak ellenére, hogy az olasz társadalom – s leginkább az Olasz Testvérek szimpatizánsai – nagyon megosztott a kérdésben. Egy akkori felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek 45 százaléka ellenzi – Meloni szavazóinak körében ez az arány 47 százalék – a további fegyverszállítmányokat. 

Egy másik fontos kérdés, melyben megegyezik Biden és Meloni álláspontja, a Kína-politika. Olaszország az egyetlen nyugat-európai állam, amely csatlakozott Peking Egy út, egy övezet kezdeményezéséhez 2019-ben, ez pedig nagy port vert fel Nyugaton, s leginkább Washingtonban. A megállapodás 2024-ben jár le, s valószínű, hogy Meloni nem fogja meghosszabbítani. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt (k) fogadja Bob Menendez New Jersey-i demokrata párti szenátor (b) és Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. július 27-én. (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.