Nyugat-Ukrajnát érte rakétatámadás, több halottja is van a bombázásnak + videók

Legalább négyen vesztették életüket Lvivben, amikor egy lakóházat ért találat. Zelenszkij választ ígér.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 7:34
null
Pervomajszkij, 2023. július 5. Orosz rakétatámadástól kigyulladt autók lángolnak a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levõ Pervomajszkijban 2023. július 4-én. Az ukrán hatóságok szerint a légicsapásban legkevesebb harmincegyen megsebesültek, köztük kilenc gyermek. MTI/EPA/George Ivancsenko Fotó: George Ivancsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-ukrajnai Lviv városát bombázta az éjszaka az orosz haderő. Helyi jelentések szerint több halottja és sérültje is van a támadásnak. A bombázásról és a károkról az ukrán elnök is beszámolt a Twitteren. Volodimir Zelenszkij egy videót közölt az oldalán, illetve azt írta, 

Lviv. Az orosz terroristák éjszakai támadásának következményei. Sajnos vannak sebesültek és halottak. Részvétem a hozzátartozóknak! Biztosan lesz válaszunk az ellenségnek. Egy erős válasz.

– közölte az államfő.

A támadást követően több videó is megjelent a közösségi oldalakon. Az egyik helyi lakos a felvételei mellé annyit írt, hogy

ez volt az otthonom az orosz rakéta előtt. Két szomszédomat megölték. A videót úgy rögzítettem, hogy közben az ablakomon menekültem ki.

Az ukrán média beszámolója szerint a Lviv elleni támadásban egy lakóépületet találtak el, legalább négy ember halt meg és kilencen megsebesültek. Mint a Twiterren írják, a következmények pusztítóak.

Amint láthatják, a fő céljuk az ukrán nép kiirtása 

– mondta Makszim Kozickij, a megyei katonai adminisztráció vezetője a Lviv elleni orosz terrortámadás helyszínéről.

A támadásban mintegy hatvan lakásban és ötven autóban keletkezett kár. Lviv alig hetven kilométerre van a lengyel–ukrán határtól.

A mostani csapásban érintett utcát lezárták, amíg a katasztrófavédelem munkatársai el nem takarítják a törmeléket és ki nem szabadítják az összes áldozatot – közölte a polgármester.

Lviv az elmúlt hetekben egyébként komoly szerepet játszott a kahovkai gát felrobbantása miatt megindult menekültáradat befogadásában.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai város polgármestere az akkori eseményeket követően úgy nyilatkozott, hogy emiatt a meglévők mellé további új szálláshelyet biztosítottak.

Hozzátette, hogy az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta a város már mintegy 150 ezer menekültet fogadott be az ország más térségeiből. 

A konfliktust megelőzően 720 ezer lakosú várost és térséget nagyrészt elkerülték a harci cselekmények, habár május 19-én orosz rakétatalálat érte. Június 20-án pedig a helyi katonai közigazgatás jelentése szerint az orosz légierő eltalált egy fontos infrastrukturális létesítményt, és tüzet okozott. 

 

Borítókép: Illusztráció. Orosz rakétatámadástól kigyulladt autók lángolnak a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levő Pervomajszkijban 2023. július 4-én. Az ukrán hatóságok szerint a légicsapásban legkevesebb harmincegyen megsebesültek, köztük kilenc gyermek. (Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.