Őrizetben a donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere”

Moszkvai otthonából vitték el a nyomozók Igor Girkint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 21. 19:31
null
Igor Girkin (Strelkov), the former top military commander of the self-proclaimed "Donetsk People's Republic" and nationalist blogger, detained earlier Friday and accused of extremism, sits inside a glass defendants' cage during a hearing to consider a request on his pre-trial arrest in Moscow on July 21, 2023. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP) Fotó: AFP/Alexander Zemlianichenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették az orosz rendvédelmi szervek pénteken Igor Sztrelkovot, valódi nevén Igor Girkint, az orosz katonai hírszerzés ezredesét, aki 2014 után vált ismertté mint a szakadár „Donyecki Népköztársaság” „védelmi minisztere” − közölték a rendvédelmi szervek és Girkin ügyvédje, Alekszandr Molohov az RBK orosz hírportál beszámolója szerint. 

A rendvédelmi szervek munkatársai helyi idő szerint dél körül vitték el Girkint moszkvai otthonából, a nyomozók pedig házkutatást tartottak. Girkin felesége, Miroszlava Reginszkaja a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy nem volt otthon, amikor a nyomozók megérkeztek. 

Barátaitól sikerült megtudnom, hogy a férjemet az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 282. cikke alapján felbujtással vádolják

– írta Reginszkaja. Az említett cikk büntetni rendeli egyebek mellett a média vagy az internet felhasználásával szélsőséges cselekmények elkövetésére való felbujtást, amiért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható – mutatott rá a RIA Novosztyi orosz hírportál. 

Girkint pénteken bíróság elé állították Moszkvában, hogy döntsenek fogva tartása körülményeiről. A vád képviselői a férfi letartóztatásának elrendelését kezdeményezték a bíróságon. Igor Girkin 2014-ben a donyecki szakadárok egyik vezetője volt – számos harci cselekményben vett részt a Donyec-medencében –, még abban az évben, augusztus 14-én azonban eltávolították a „védelmi miniszteri” posztról, majd visszatért Oroszországba – emlékeztetett az RBK.

Tavaly azonban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, ismét feltűnt a Donyec-medencében. Girkin nyilatkozataiban támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját, viszont bírálta a moszkvai vezetést, a védelmi minisztériumot, Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt és a Wagner-csoport alapítóját, Jevgenyij Prigozsint is. 

Távollétében Girkint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai kerületi bíróság, mert felelősnek találták egy malajziai utasszállító repülőgép Donyeck fölötti, 2014. augusztusi lelövéséért. A férfi nem vett részt a bírósági tárgyalásokon, és kategorikusan tagadta bűnösségét.

Borítókép: Igor Girkin (Sztrelkov) letartóztatása után Moszkvában július 21-én (Fotó: Alexander Zemlianichenko/Pool/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.