Összerúgta a port az ukrán és az orosz külügy + videó

Moszkva Kijevre hárítja a felelősséget az odesszai székesegyház megrongálásáért.

2023. 07. 23. 19:33
null
Odessza, 2023. július 23. Hívõk misén vesznek részt a korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális elõtt a dél-ukrajnai Odesszában 2023. július 23-án. Oleg Kiper, a régió kormányzója egy civil haláláról és több mint tizennyolc sebesültrõl számolt be. MTI/AP/Jae C. Hong Fotó: Jae C. Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNESCO védelme alatt álló odesszai történelmi belváros legnagyobb egyházi épületét, a katedrálist is súlyos károk érték a vasárnap hajnali orosz rakétázások idején, ami újabb gyújtópontja volt annak a konfliktusnak, amely az ukrán és az orosz külügy között újult ki. Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter élesen bírálta az oroszokat, amiért egy felbecsülhetetlen értékű, történelmi épületet megrongáltak.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője viszont Kijevet hibáztatta az odesszai Transzfigurációs székesegyházban keletkezett károkért. A Telegram-csatornáján azt írta:

Először is, azok után, amit a kijevi rezsim több tucat ortodox templommal, a kijevi Pecserszk Lavrával, ereklyékkel, emlékművekkel és emlékhelyekkel tett, nincs joga törvényekre hivatkozni. Egyébként a Transzfigurációs székesegyház megrongálása is a kijevi rezsim és a légvédelmi rendszerek hozzá nem értő kezelőinek a lelkiismeretén szárad, amelyeket az ukrán hadsereg szándékosan telepít lakónegyedekbe, és ezt már a védelmi minisztérium is megerősítette.

Hozzátette, hogy az UNESCO titkársága elfogult álláspontot képvisel az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Úgy véli, hogy a szervezet tisztviselői nem hajlandók elismerni az Ukrajnában évek óta zajló törvénytelenséget.

Ráadásul, amikor Kuleba bandája elrendelte Nagy Katalin szobrának lebontását, az UNESCO hallgatott, és úgy döntött, hogy megvédi Odessza történelmi központját, amelyet többé nem lehetett történelmi városnak nevezni, miután a város alapítójának szobrát lebontották

– reagált a Telegram-csatornáján Marija Zaharova.

Borítókép: Hívők misén vesznek részt a korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális előtt a dél-ukrajnai Odesszában 2023. július 23-án. Oleg Kiper, a régió kormányzója egy civil haláláról és több mint tizennyolc sebesültről számolt be (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.