Polgárháborús állapotok Franciaországban: negyedik éjjel tüntettek + videók

A zavargások egy 17 éves fiatal halála miatt robbantak ki, akit egy rendőr lőtt le intézkedés közben.

2023. 07. 01. 7:18
null
Nanterre, 2023. június 29. Felgyújtott körhinta maradványai a rendõrök által lelõtt tinédzser halála miatt tüntetõk felvonulása után Párizs Nanterre nevû elõvárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenõrzést végzõ francia rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendõrt kihallgatása után elõzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezetõ fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

994 személyt tartóztattak le eddig a péntek esti zavargások miatt – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter. Korábban arról is tájékoztatott, hogy a kormány további 45 ezer rendőrt vetett be a zavargások elfojtására.

Az előzetes intézkedések ellenére ugyanakkor Franciaország-szerte épületek és járműveket gyújtottak fel, valamint üzleteket fosztottak ki. A hírek szerint a péntek éjszakai nyugtalanság gócpontjai Marseille és Lyon városai voltak.

A belügyminiszter elmondta, hogy bár az éjszakai letartóztatások száma péntek éjjel volt a legmagasabb, a gyújtogatások és a rendőrkapitányságok elleni támadások száma alacsonyabb volt országszerte, mint előző éjjel.

Franciaországban negyedik napja tartanak erőszakos tüntetések, miután kedden Párizsban egy francia rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt, aki nem akart félrehúzódni a közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét, ám az igazoltatásról készült felvétel ezt nem igazolta, ezért a 38 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. 

Nahel M. temetése szombaton lesz, a fiú családja azt kérte az újságíróktól és a nyilvánosságtól, hogy maradjanak távol. 

Az elmúlt négy napban több száz rendőr és tűzoltó sérült meg, ebből 79 az elmúlt éjjel, de a rendőrség nem közölt adatokat a tüntetők és rendbontók sérüléseiről. Míg kedden éjjel elsősorban a párizsi régió elővárosaiban történtek zavargások, szerdán és csütörtökön már a nagyvárosokra is átterjedt az erőszak, péntek éjjel pedig már országszerte voltak tiltakozások, sőt, még a tengerentúli francia területeken is. Francia-Guyanában egy 54 éves ember azt követően halt meg, hogy véletlenül eltalálta egy kóbor lövedék – írta meg az MTI.  A zavargásokban egy 19 éves fiatalember is életét vesztette, aki öt méter magasból zuhant le pénteken, miután felmászott egy Lidl áruház tetejére Le Petit-Quevilly településen.

A közösségi médiában közzétett képek a péntek éjjeli tüntetésekről azt mutatják, hogy robbanás rázta meg Marseille régi kikötőjét. A feldühödött demonstrálók továbbá tűzijátékkal dobálták meg a rendőröket és gyújtogattak.

Meghökkentő felvételeket látni arról is, hogy a lázongók gépjárműveket löknek le egy parkolóházból, amelyek földet érve hatalmasat robbannak.

Lyonban összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között, valamint csuklyás fiatalok kirakatokat törtek be és üzleteket fosztottak ki.

A rendbontásokért Emmanuel Macron francia elnök a közösségi médiát tette felelőssé, amely szerinte erőszakra buzdítja az embereket. 

 

Borítókép: Felgyújtott körhinta maradványai a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetők felvonulása után Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én (Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.