Rengetegen szavaznak Spanyolországban, a legutóbbinál is többen + videó

A rendkívüli hőség és a nyárközépi szavazás időpontja ellenére is sokan vannak. Volt, aki strandfelszerelésben, mások pedig római kori öltözékben mentek szavazni.

2023. 07. 23. 17:21
ABASCAL, Santiago
Madrid, 2023. július 23. Santiago Abascal, a spanyol ellenzéki jobboldali Vox párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje (j) leadja voksát egy madridi szavazóhelyiségben 2023. július 23-án. Spanyolországban elõrehozott választásokat tartanak, mivel a május 28-i helyhatósági választásokon az országot koalícióban kormányzó pártok, a PSOE, és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) vereséget szenvedett, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez Fotó: Rodrigo Jiménez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regisztrált választópolgárok mintegy 40,48 százaléka adta le szavazatát a spanyolországi országos választásokon 14 óráig – jelentette a spanyol nemzeti választási bizottság, ami két százalékpontos növekedést jelent a 2019. novemberi választásokon ugyanebben az órában regisztrált részvételi arányhoz képest. Ez a részvételi arány nem tartalmazza a levélben leadott szavazatokat, amelyek jelentősen növelhetik a végső számot.

A spanyolok rekordszámban választották a levélben történő szavazást ezeken a választásokon, amelyeket először tartanak a nyár közepén, amikor a regisztrált választópolgárok több mint negyede szabadságon van. Az ország állami tulajdonú postai szolgáltatója mintegy 2,47 millió szavazatot dolgozott fel; ezek a szavazólapok már a szavazóhelyiségekben vannak, de csak a nap végén számolják meg őket.

Bár számos régióban riadókészültség van érvényben a rekkenő hőség miatt, a szavazók folyamatosan érkeznek, sokan ventilátorral hűsítik magukat, miközben sorban állnak. Egyesek a strandra menet ugrottak be szavazni.

Volt olyan település, ahol a polgármester egy ókori római öltözékben, Julius Caesarnak öltözve ment el voksolni.

 – Az egyetlen, amit kérhetek, az az eddigi legnagyobb részvételi arány, a legnagyobb mozgósítás, mert ezzel elérjük, hogy a kormány erős legyen, hogy Spanyolország haladni tudjon a következő négy évben – jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, aki a pártvezetők közül elsőként adta le szavazatát.

A politikust a szavazóhelyiség bejáratánál tüntetők két csoportja fogadta; támogatói „Elnök! Elnök!” skandálással, míg a többiek „Hazug!” felkiáltással. A másodikként voksoló Santiago Abascal, a Vox párt elnöke is tömeges részvételre buzdított a sajtónak nyilatkozva, és reményét fejezte ki, hogy a szavazás eredménye lehetővé teszi, hogy Spanyolországban irányváltás történjen.

Minden eredmény, amelyet a Vox elér e körülmények között, hősies eredmény lesz

– mondta, megjegyezve, hogy pártjának ellenszélben kellett kampányolnia, és sajnálatosnak nevezte a média és a többi politikus befolyásolási kísérleteit, a párt diskurzusának kiforgatását és démonizálását.

Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Népárt (PP) elnöke szavazata leadása után tett nyilatkozatában elmondta: bízik abban, hogy este, a voksolás után, Spanyolország új korszakot nyithat. – Nyilvánvalóan sok forog kockán. Hogy milyen országmodellt szeretnénk, hogy egy szilárd és erős kormányunk legyen – fogalmazott.

Yolanda Díaz, az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar párt elnöke emlékeztetett arra, hogy Spanyolországban sok éven át nem lehetett választani.

Gondoljunk arra, hogy a szavazati jog nem az égből hullott le, nagyon sokat küzdöttek ebben az országban, hogy szabadon választhassunk, és nagy a tét, legalábbis az én generációmnak biztosan a legfontosabb választások ezek, a következő évtized a tét

– mondta. A szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, kivéve a Kanári-szigeteket, ahol az időeltolódás miatt egy órával később fejeződik be a voksolás. 

Az országban van olyan szavazóhelyiség, amelyet már be is zártak, miután 26 másodperc alatt adta le voksát a falu hét szavazója, akik közül hárman tagjai voltak a választási bizottságnak is. Villarroya település ezzel megdöntötte saját, a májusi helyhatósági választásokon felállított rekordját, amikor 29 másodperig tartott a szavazás.

Borítókép: Santiago Abascal, a spanyol ellenzéki jobboldali Vox párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje (jobbra) leadja voksát egy madridi szavazóhelyiségben 2023. július 23-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.