Sorra hívatják be a Közel-Keleten Svédország nagyköveteit

Az európai országban több demonstráción az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt is meggyalázták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 25. 16:35
Teherán, 2023. január 27. Svéd zászlót égetnek a stockholmi Korán-égetés ellen tiltakozó irániak a pénteki ima után Teheránban 2023. január 27-én. Hat nappal korábban Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevû dán radikális jobboldali párt vezetõje az Ankarával Svédország NATO-belépésérõl folytatott tárgyalások ellen tiltakozva elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyiptomi külügyminisztérium bekérette az országban működő svéd diplomáciai képviselet ügyvivőjét, hogy tiltakozzon, amiért az európai országban több demonstráción az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt is meggyalázták – jelentette be az arab ország külügyi szóvivője kedden. Kairó a többi között arra reagált, hogy egy iraki menekült múlt csütörtökön – a svéd hatóságok engedélyével – Irak stockholmi nagykövetsége előtt megtaposta és széttépte a muszlim szent könyv egy példányát, bár előzetes bejelentése ellenére nem égette el.

Június végén ugyanez a menekült már elégette a Korán egy példányának néhány oldalát Stockholm legnagyobb mecsete előtt, ráadásul az iszlám egyik legszentebb ünnepe, az íd al-adha (áldozati ünnep) kezdetén.

Az utóbbi hetekben a svéd diplomáciai képviselőket Rijádban és Teheránban is bekérették, Bagdadban pedig a feldühödött tömeg megtámadta Svédország nagykövetségét. Bár az iraki külügyi tárca elítélte ezt a támadást, bejelentette, hogy kiutasítja a svéd nagykövetet, és hazahívja Irak stockholmi ügyvivőjét. Az egyiptomi minisztérium kifogásolta azt is, hogy kedden öt aktivista felgyújtotta a Korán egyik példányát Egyiptom koppenhágai nagykövetsége előtt. Kevesebb mint egy hét alatt ez volt a harmadik ilyen incidens a Svédországgal szomszédos Dániában.

Borítókép: Illusztráció: Svéd zászlót égetnek a stockholmi Korán-égetés ellen tiltakozó irániak a pénteki ima után Teheránban 2023. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.