Szijjártó Péter elárulta, mikor csatlakozhatna Ukrajna a NATO-hoz + videó

A külügyminiszter a Vilniusból közvetített interjújában elmondta, minden szem a NATO-ra figyel.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 07. 11. 11:01
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Világos üzenet, hogy a NATO nem tagja a háborúnak, és mindent megtesz azért, hogy ne is eszkalálódjon a helyzet. Ez Magyarországnak a legfontosabb, hogy tartsák érvényben azt a döntést, hogy a NATO nem részese a háborúnak és megtesz mindent az eszkalálódása ellen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-csúcstalálkozó helyszínéről, Vilniusból nyilatkozva. 

Két csoport van, a felelőtlenül gondolkodók már most időpontot adnának Ukrajna csatlakozására, de vannak a felelősen gondolkodók, akik óvatosságra intettek – akik közül sokáig csak a magyarok vállalták fel nyíltan a véleményüket, de már egyre többen állnak elő –, hogy egy háborúban álló ország azonnali háborús helyzetet hozhatna, ez akár világháborúig is vezethet.

– magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette, a kedden kezdődő NATO-csúcs zárónyilatkozatának jelenlegi tervezetében nem szerepel időpont Ukrajna NATO-csatlakozására, nincs konkrét menetrend. 

Kiemelte, hogy az ukrán éves programokat majd a tagállami külügyminiszterek értékelik, márpedig a NATO nem pusztán katonai, hanem egyben értékalapú szövetség is, így ezek a szempontok is számítanak a belépés ügyében.

Fontos érték a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és tisztelete és ezen jogok folyamatos fejlesztése. Ez szerepel is az éves nemzeti programjában mint elvárás, amit támasztunk Ukrajnával szemben. Mi majd kiemelt figyelmet fogunk erre fordítani, és ez pedig majd eldönti, milyen véleményt fogunk alkotni egy-egy ilyen értékelésnél

 − tette hozzá.

Arról is szól a dokumentum, hogy Ukrajna akkor kaphat adott esetben meghívást, ha minden feltételt teljesít, és ezeket minden tagállam elfogadja.

 – A dolgok mostani állása szerint úgy tűnik, hogy elkerülhetünk egy felelőtlen döntést, helyette felelős, megnyugtató döntések jöhetnek – vélte.

Svédország NATO-csatlakozásáról a külügyminiszter úgy nyilatkozott: a magyar kormány már hosszú hónapokkal ezelőtt benyújtotta a parlamentnek a ratifikációs előterjesztést, ami jól mutatja, hogy a kormány támogatja a ratifikációt, és már csak technikai kérdés, mikor fogadhatják el azt.

Borítókép: (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.