Tízezer ember védheti a NATO-csúcstalálkozót

Akár 12 ezer fős biztonsági személyzet is őrizheti a résztvevők biztonságát a NATO július 11–12-i vilniusi csúcstalálkozóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 03. 19:18
null
BELGIUM-NATO-FINLAND-DEFENCE-DIPLOMACY Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többek között háromezer litván és ezer NATO-katonából álló biztonsági személyzet 40 ország állam- és kormányfője, valamint további 150 magas rangú politikus biztonságáért felel – közölte vilniusi sajtótájékoztatóján egy litván biztonsági tiszt és egy katonai szóvivő.

Litvánia nyugatról az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéval, míg keletről Moszkva szövetségesével, Fehéroroszországgal határos. Hétfőn a vilniusi spanyol nagykövetség bejelentette, hogy a Lettországban állomásoztatott NASAMS légvédelmi rendszerét a NATO-csúcstalálkozó védelme érdekében Vilniusba telepíti át. 

Megerősítjük, hogy Spanyolország a NASAMS légvédelmi rendszerrel járul hozzá a NATO vilniusi csúcsának biztonságos megrendezéséhez

 – mondta a BNS helyi hírügynökségnek a vilniusi spanyol nagykövetség. A norvég–amerikai gyártású, közepes hatótávolságú NASAMS föld-levegő rakétarendszer drónok, rakéták és repülők megsemmisítésére is alkalmas.

Berlin május végén jelentette be, hogy Patriot légvédelmi rendszert és katonákat telepít a csúcstalálkozó idejére Litvániába, és egyebek között szárazföldi, légi és tengeri katonai képességekkel is hozzájárul majd a NATO-csúcstalálkozó biztosításához – áll a szövetségi védelmi minisztérium májusi közleményében.

Borítókép: A NATO-tagországok zászlói a katonai szövetség székháza előtt. (Fotó: John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.