Több száz nőt zaklatott, húsz év börtönt kapott az orvos

Húsz év múlva szabadulhat a börtönből, ami után élete végéig felügyelet alatt marad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Guardian2023. 07. 26. 18:22
Hands,Of,Man,Catch,In,The,Iron,Prison.,Man,In
Börtön, Fogda Fotó: Andrej Maculskij Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz év börtönbüntetésre ítélt kedden egy amerikai szövetségi bíróság egy New York-i nőgyógyászt, aki több mint két évtizeden át pácienseinek százait zaklatta szexuálisan kezelésük során − jelentette az Associated Press amerikai hírügynökség. 

Robert Hadden ellen még 2020-ban emeltek vádat a manhattani szövetségi ügyészek.

A kedden lezárult perben csupán az áldozatok egy szűk csoportja volt érintett. A jelenleg 64 éves Haddent négyrendbeli vádpontban még januárban mondták ki bűnösnek, amiért az 1980-as évek végén indult praxisa során arra sarkallta áldozatait, hogy kezelésük érdekében átlépjék az államhatárt, majd bizalmukkal visszaélve szexuálisan zaklatta őket a rendelésein, miközben a helyszínt biztosító neves kórházak presztízséből is hasznot húzott. 

A bíró az ítélethirdetéskor a vádlottra a maximális büntetést szabta ki, és elmondta, hogy soha nem találkozott még ilyen, senkihez és semmihez nem hasonlítható szörnyűséggel, ami túlmutat minden romlott szexuális zaklatáson. A húsz éven felül, ha szabadlábra kerül, akkor is élete végéig megfigyelés alatt tartják majd a hatóságok Haddent.

Azok a kórházak, ahol Hadden dolgozott, több mint 236 millió dollárt fizettek a vádlott több mint kétszáz egykori páciensének kártérítési igényeinek rendezésére. Haddent az évek során a szövetség bíró szerint legkevesebb 245 nő vádolta meg azzal, hogy a férfi molesztálta a kezeléseken. A férfi nem először állt bíróság előtt a szexuális visszaélés miatt. 

A korábbi, 2016-ban ellene zajló büntetőeljárásban azonban vádalku született, amelynek értelmében Haddent megfosztották orvosi engedélyétől, ám nem kellett börtönbe vonulnia, és nem került fel az állami szexuális bűnözők nyilvántartásába sem. Az ügyben New York állam ügyészségéhez forduló nők beszámolói először 2017-ben, a metoo-mozgalom térnyerésével kaptak nagyobb nyilvánosságot.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.