Veszélyben vannak a németországi nők az illegális bevándorlás miatt

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) női politikusai azt követelik, hogy a szövetségi kormány ne kezelje többé tabuként a szexuális erőszak növekedése és a tömeges migráció közötti kapcsolatot.

2023. 07. 01. 6:46
Initial reception centre Eisenhüttenstadt
Initial reception centre Eisenhüttenstadt Fotó: PATRICK PLEUL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves vita alakult ki az utóbbi napokban a tömeges illegális migráció miatt Németországban. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusai egyre inkább azt szorgalmazzák, hogy a szociáldemokrata–liberális–zöld szövetségi kormánykoalíció érdemben foglalkozzon a migránsbűnözéssel. Lisa Schäfer, a kereszténydemokraták fiatal politikusa a német közmédia egyik műsorában mesélte el azokat az állapotokat, amelyeket a nagyvárosok utcáin tapasztal.

Végre foglalkoznunk kell a tabutémával: a nők elleni szexuális zaklatás növekedéséért migrációs hátterű férfiak is felelősek

– jelentette ki a televíziós műsorban Schäfer. Ezután a CDU többi politikusa is beállt a fiatal képviselő mögé, azt hangoztatva, hogy eddig szisztematikusan elhallgatták ezt a súlyos problémát.

Kristina Schröder korábbi családügyi miniszter a Bild című lapnak elmondta, hogy akárminek is nevezzék hivatalosan a jelenséget, nem másról van szó, mint arról, hogy 

a muszlim hátterű fiatal férfiak körében gyakran a férfiasság és a becsület olyan felfogása érvényesül, amely az erőszakkal is összefügg, akár fényes nappal, az utcán. Ez tapasztalható a metróállomásokon, a városközpontokban és a játszótereken egyaránt.

Andrea Lindholz parlamenti frakcióvezető-helyettes szintén a Bildnek azt mondta, hogy nagyon is átérzi a fiatal nők bizonytalanságát és rettegését az ilyen kérdésekben, ezért azt követelte, hogy a kormány ezekkel az esetekkel foglalkozzon inkább, mintsem azzal, hogy „átneveljék a lakosságot”. Párttársa, Jana Schimke szerint 

a nők biztonságérzete jelentősen romlott az ellenőrizetlen migrációs politika miatt, ezt pedig a bűnügyi statisztikák is alátámasztják.

Schimke jelenleg egyetlen nőnek sem ajánlja, hogy éjszaka egyedül menjen ki nyilvános helyekre, de napközben is azt tanácsolja, hogy sportoláskor, parkban vagy erdőben is tartsák nyitva a szemüket.

A berlini szenátus által közzétett rendőrségi adatokból például kiderül, hogy 2020 óta mintegy háromszáz olyan nemi erőszakot regisztráltak csak Németország fővárosában, amelyben több mint egy elkövető vett részt. 

Az adatokból az is kiderül, hogy ezek több mint felét külföldi származású emberek követték el. 

A valódi számok azonban minden bizonnyal ennél sokkal magasabbak, tekintve, hogy nem minden esetre derül fény. A bűnözők ugyanis gyakran halálosan megfenyegetik az áldozataikat és családtagjaikat azzal, hogy ha szólnak a rendőrségnek, akkor gyilkolni fognak.

Marc Vallendar, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt parlamenti képviselője szigorúbb bevándorlási politikát követelt a kormánytól. „Ijesztő és súlyos problémát jelez a szexuális bűncselekmények folyamatos növekedése. Kemény büntetéseket és gyors kitoloncolást követelünk a szexuális bűnözőkkel szemben” – jelentette ki egy lapinterjúban a jobboldali politikus. 

Mindeközben a legnagyobb kormánypárt nem hajlandó belátni, hogy összefüggés van a tömeges illegális migráció és a szexuális erőszak elszaporodása között, az ilyen újságírói kérdések alkalmával rendre tagadják, hogy a kormány migrációs politikájának köze lenne a bűnügyi statisztikák változásához.

Európa más országai pontosan ugyanezzel a problémával küzdenek. Olaszországban például a nemi erőszakkal gyanúsítottak 42 százaléka külföldi. Az Olasz Nemzeti Statisztikai Intézet (ISTAT) korábbi adatai szerint 

a szexuális kizsákmányolással kapcsolatos bűncselekmények 89,7 százalékát és a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetek 55,8 százalékát fiatal migráns férfiak követik el.

Hasonló statisztikák láttak napvilágot az elmúlt hónapokban Svédországban, Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban is.

Borítókép: Menedékközpont a németországi Brandenburgban 2021. október 20-án (Fotó: PATRICK PLEUL/ pa-Zentralbild)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.