A Krím félsziget jövőjéről is beszélt Novák Katalin Kijevben + videó

Az államfő szerint Ukrajna Magyarország tiszteletét és szolidaritását élvezi.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 18:23
NOVÁK Katalin; LUBINEC, Dmitro; HEIZER Antal
Novák Katalin Kijevben Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának joga van azt mondani: ahol a háború kezdődött, a Krímben, ott is kell véget érnie, vagyis a Krím felszabadításával

– fogalmazott Novák Katalin a szerdán megrendezett Krími Platform fórumon az ukrán Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. A köztársasági elnök elmondta, a konfliktusban természetesen Ukrajna mellé kell állni és el kell ítélni a ki nem provokált orosz agressziót. 

Ukrajna területi integritása és szuverenitása megkérdőjelezhetetlen

– mutatott rá az államfő. 

Novák Katalin kiemelte: Ukrajna Magyarország tiszteletét és szolidaritását élvezi.

Az államfő továbbá hangsúlyozta a gyermekek védelmének és jövőjének fontosságát, melyet a háború veszélybe sodort. „A legfőbb kívánságom, hogy legyen béke a két ország között, és ezen az úton Budapest mindent elkövet a megállapodás érdekében” – hangsúlyozta a köztársasági elnök az Origó beszámolója szerint. 

Mint arról lapunk is beszámolt, az államfőnek a délután folyamán óvóhelyre kellett menekülnie, mivel Kijevben megszólaltak a légi szirénák. Sajtóinformációk szerint az ukrán légvédelem orosz Kalibr cirkálórakétákat észlelt, melyek az ukrán főváros felé tartottak. A légiriadónak valamivel magyar idő szerint 17 óra után vége lett. Az Indexnek nyilatkozott Novák Katalin egyik közeli munkatársa, akinek elmondása szerint ezt követően Volodimir Zelenszkij rögtön fogadta a köztársasági elnököt, akivel kétoldalú tárgyalásokat folytattak.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (balra) és Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa (jobbra) beszélget az ukrán Gyermekjogi Központban, Kijevben 2023. augusztus 23-án. Az államfő mellett Heizer Antal, Magyarország kijevi nagykövete (balra a második) (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.