A litvánok fontolóra veszik a belarusz határszakaszok lezárását

Ezt azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 13:53
NAUSEDA, Gitanas; MORAWIECKI, Mateusz
Suwalki, 2023. augusztus 3. Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ sajtótájékoztatót tart az északkelet-lengyelországi Suwalkiban 2023. augusztus 3-án. MTI/EPA/PAP/Artur Reszko Fotó: Artur Reszko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia szerint meg kell fontolni a Belarusszal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön az északkelet-lengyelországi Suwalki városában, a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten.

Nauseda szerint a Belaruszba telepített orosz Wagner-zsoldosok nagy kísértést jelenthetnek Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket. A Suwalki-folyosó továbbra is a belarusz és orosz szolgálatok provokációinak lehetséges célpontja marad – jelentette ki a litván elnök.

Fontolgatjuk a Belarusszal közös határ lezárását, ezt azonban Lengyelországgal és Lettországgal koordinálva kellene megtennünk

– tette hozzá. A Nauseda által említett Suwalki-folyosó Lengyelország északkeleti csücskében található. A NATO szempontjából stratégiai fontosságú térségről van szó, amely összeköti Lengyelországot és – Litvánián keresztül – a szintén NATO-hoz tartozó három balti államot. Egyúttal elválasztja egymástól a kalinyingrádi orosz exklávét és az Oroszországgal szövetséges Belaruszt.

A litván elnök szerint a belarusz helyzetet átfogóan kell szemlélni, mivel a Wagner-csoport jelenléte csak az egyik tényezője a kiéleződő helyzetnek. Belarusz folytatja a nukleáris fegyverek telepítési tervének megvalósítását területén, emellett nagyon agresszív retorikát alkalmaz szomszédaival szemben. Megnyitotta a litván fővárostól negyven kilométerre fekvő, orosz technológiájú asztraveci atomerőmű második blokkját, és rendelkezésre bocsátja Fehéroroszország területét az orosz hadsereg számára, amely Ukrajnával szembeni akciót tervezhet – sorolta Nauseda.

A Morawiecki és Nauseda által idézett adatok szerint legalább négyezer Wagner-zsoldos van Belarusz.

Morawiecki rendkívül veszélyesnek nevezte a Wagner-csoportot. A zsoldos alakulatokat destabilizálás céljából irányítják át a NATO keleti szárnyára – fogalmazott a lengyel miniszterelnök. Oroszország és Belarusz fokozza a határokra nehezedő nyomást, növelik a provokációk számát – jelentette ki a lengyel kormányfő. Szerinte számítani kell arra, hogy az ilyen provokációból egyre több lesz, céljuk káosz és bizonytalanság keltése, a NATO keleti szárnya gyengeségének kimutatása.

Lengyelország nagyon határozott választ ad az orosz és belarusz provokációkra, amelyekhez eszközül használják a Wagner-csoportot

 – húzta alá a kormányfő, utalva a 2021 óta Belaruszon át Lengyelországba irányuló migrációs nyomás miatt a lengyel–belarusz határon emelt acélfalra, az odatelepített riasztórendszerre és a lengyel határőrség és hadsereg megnövelt jelenlétére a keleti határszakaszon.

Borítókép: Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart az északkelet-lengyelországi Suwalkiban 2023. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Artur Reszko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.