Fürdenek a pénzben az orosz milliomosok

Egy nemrég közzétett jelentés szerint Oroszország további 600 milliárd dollárral növelte a teljes vagyonát.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 16:40
Az orosz kulturális és hatalmi központ, a Kreml épülete a folyó felől. (Fotó: Spriter / Twitter)
Az orosz kulturális és hatalmi központ, a Kreml épülete a folyó felől. (Fotó: Spriter / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci UBS bank által közzétett éves globális vagyonjelentése szerint az orosz milliomosok száma mintegy 56 ezerrel, 408 ezerre nőtt 2022-ben, míg a brutális összeget birtokló, 50 millió dollárnál is nagyobb vagyonnal rendelkező személyek száma közel 4500-zal ugrott meg.

Az Egyesült Államok eközben azonban minden más országnál nagyobb vagyont veszített tavaly, 5,9 billió dollárral, míg Észak-Amerika és Európa együttesen 10,9 billió dollárral lett szegényebb.

A bank szerint 2022 végére egymillióval kevesebb amerikai milliomos is lett.

Oroszország vagyongyarapodása annak ellenére következett be, hogy tavaly februárban megkezdte az Ukrajna elleni offenzívát, ami miatt a Nyugat szankciókat vezetett be az ország ellen. Ez először a gazdaság zsugorodásához vezetett, és a moszkvai tőzsdén jegyzett részvények átmeneti zuhanását váltotta ki.

A UBS elismeri, hogy az oroszországi vagyoni trendeket jelenleg nehéz meghatározni, de kiemelte, hogy Oroszország egyike azon maroknyi országnak, amely 2022-ben gazdagabb lett.

A vagyonnövekedés egyik tényezője az emelkedő olajárak lehetnek, mivel a nyersanyag exportja Oroszország kulcsfontosságú gazdasági motorja. A Refinitiv adatai szerint tavaly mintegy hét dollárral ugrott meg az uráli kőolaj hordónkénti ára.

Mexikó, India és Brazília is jelentős vagyonnal gyarapodott 2022-ben, derült ki a UBS jelentéséből, míg az Egyesült Államok, Japán, Kína, Kanada és Ausztrália veszített a legtöbbet.

Borítókép: Az orosz kulturális és hatalmi központ, a Kreml épülete a folyó felől (Fotó: Spriter/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.