A haszontalan oroszországi szankciók végét követelik Ausztriában

Oroszország felfüggeszti és kezdeményezi a felmondását is azoknak a kétoldalú megállapodásoknak, amelyeket a kettős adóztatás elkerüléséről kötöttek egyes államokkal. Az oroszok szemében barátságtalanná vált országok között szerepel Ausztria is, ahol a jobboldali Osztrák Szabadságpárt felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrákoknak jobban fog fájni.

2023. 08. 14. 19:42
null
AUSTRIA-POLITICS-FAR-RIGHT Fotó: ALEX HALADA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég döntött úgy Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy válaszul az Oroszország ellen hozott uniós intézkedésekre, azonnali hatállyal felfüggeszti a barátságtalannak nevezett országokkal a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat. Az orosz államfő egyúttal kezdeményezi azok felmondását is. A döntés minden olyan uniós államot érint, amely kétoldalú kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást kötött Oroszországgal, valamint olyan államokat, mint Ausztrália, Japán és az Egyesült Államok, amelyek szankciókat hoztak Oroszországgal szemben az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben.

Ennek megfelelően Ausztriát is érinti a rendelkezés, hiszen Putyin a szövegben kifejezetten utal a 2000-ben kötött osztrák–orosz megállapodásra is, és különösen az Oroszországban továbbra is működő nemzetközi vállalatokon csapódnak majd le a hatásai. 

Sok nemzetközi és orosz vállalat számára Putyin döntése felvetheti azt a kérdést, hogy Oroszországban vagy külföldön folytassák-e üzleti tevékenységüket

– vélekedik Alekszandr Jeraszov adószakértő a Kommerszant című moszkvai napilapban megjelent írásában. A lap szerint a döntés mindenképpen növelné a vállalatok adóterheit, a következmények mértéke azonban a barátságtalannak nevezett államok ellenreakcióitól is függ.

Az orosz rendelet szerint a megállapodások befagyasztása mindaddig érvényes, amíg az érintett államok megsértik Oroszország jogi érdekeit, valamint állampolgárainak és vállalatainak jogait, illetve amíg a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások hatályban vannak – számol be róla az osztrák Kurier lap.

FPÖ: Az értelmetlen szankciókkal fel kell hagyni

Vlagyimir Putyin döntése a kettős adóztatásról egyáltalán nem meglepő, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már hónapokkal ezelőtt megkongatta a vészharangokat Ausztriában. A konzervatív, jobboldali párt azóta folyamatosan arra hívja fel a figyelmet, hogy az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseknek csekély hatása lett az oroszokra nézve, ellentétben az uniós országokkal, így Ausztriával.

Pontosan ez az, amit az FPÖ már régóta jósolt. Ez történik, ha egy gazdaságellenes néppárti–zöld szövetségi kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyeket nem gondol végig, és teljesen félreérti és túlbecsüli saját intézkedéseinek okát és hatásait, mindezt a hazai gazdaság és így hazánk szerény társadalmi jólétének kárára, amelyet polgáraink nagy erőfeszítéssel és verejtékkel építettek fel. Az Oroszországgal szembeni állítólagos kemény szankciók ellenére az ország gazdasága virágzik és erősebben növekszik idén, mint sok G7-országban

fakadt ki Axel Kassegger, az FPÖ gazdasági és külpolitikai szóvivője. Pártja szerint ezért az lenne a helyes megoldás, ha a haszontalan és eredménytelen szankciókat megszüntetné Ausztria, de az Európai Uniónak is így kellene tennie.

A gazdasági mélypontra is felhívták a figyelmet

Az FPÖ a gazdasági problémákra is felhívta a figyelmet, miután a Creditreform hitelinformációs ügynökség szerint az első félévben jelentősen nőtt a vállalati és magáncsődök száma, és a Wifo intézet szerint Ausztria gazdasága tovább zsugorodik.

A Néppárt és a Zöldek a teljesen elhibázott, nem az országunk és a saját lakosságunk érdekeit középpontba helyező politikájukkal a falhoz szorítják a gazdaságunkat, a munkahelyeket, a szociális biztonságot és a jólétet Ausztriában. A vállalati és magáncsődökre vonatkozó adatok, valamint a Wifo aktuális adatai egyértelműen azt mutatják, hogy a kormány a – nagyrészt saját maga által okozott – inflációval szemben cserbenhagyja az osztrákokat, és a politikája arra irányul, hogy megnehezítse az osztrák vállalatok számára a legkülönfélébb szintű üzleti tevékenységet és ezáltal a munkahelyek megtartását

– jelentette ki Herbert Kickl pártelnök, aki szerint sürgősen irányváltásra van szükség.

Borítókép: Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. (Fotó: Alex HALADA / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.