A világ legkisebb katolikus közösségéhez látogat Ferenc pápa

Az egyházfő látogatása az ukrajnai béketeremtés szempontjából is kiemelt jelentőségű.

2023. 08. 31. 16:39
FERENC pápa; SZENT VI. PÁL
Vatikánváros, 2023. augusztus 23. Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a Vatikán VI. Pál pápa termében 2023. augusztus 23-án. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A remény zarándokaként érkezik Ferenc pápa Mongóliába. A 86 éves egyházfő mintegy hétezer kilométert utazik, hogy meglátogassa az Ázsia szívében található ország 1300 lelket számláló katolikus közösségét. Az apostoli út célja nemcsak a helyi keresztények buzdítása, a vallásközi párbeszéd megerősítése, hanem kiemelt jelentősége van geopolitikai szempontból, az ukrajnai béketeremtést tekintve is. A jelenlegi konfliktusoktól terhelt történelmi pillanatban a Peking és Moszkva között elhelyezkedő állam felkeresése fontos diplomáciai jelentőséggel bír. 

Ez az első alkalom, hogy egy katolikus egyházfő ellátogat a hárommilliós lakosságú országba és felkeresi a világ legkisebb katolikus közösségét. 

A szentatya korábbi szokásához hűen ez alkalommal is az utazás előtti napon, szerda délután elzarándokolt a Santa Maria Maggiore római bazilikába, ahol a Salus Populi Romani ikon előtt a Szűzanya oltalmába ajánlotta mongóliai látogatását. A Vatikán által közzétett programja szerint az apostoli út augusztus 31-én kezdődik és szeptember 4-ig tart. 

A szombati napon találkozik a politikai vezetőkkel, a diplomatákkal, valamint a papsággal. 

Délelőtt Mongólia államelnökénél tesz látogatást, majd a mongol miniszterelnökkel és a Nagy Hurál parlament elnökével találkozik. A délutáni órákban fogadja a helyi püspököket, paptestvéreket és szerzeteseket. Vasárnap ökumenikus vallásközi párbeszéd keretében az ázsiai buddhizmus képviselőivel és más vallási vezetőkkel tárgyal, köztük az ulánbátori ortodox templom plébánosával. 

Hétfőn a helyi karitász munkatársaival találkozik és megáldja az Irgalmasság Háza elnevezésű újonnan létrehozott szociális létesítményt, valamint szentmisét mutat be, melyre 2500 katolikus hívet várnak, a helyi közösségen kívül a környező országokból is. 

A szentszéki sajtóterem szóvivője, Matteo Bruni a látogatás kapcsán elmondta, Ferenc pápa bátorítani kívánja a helyi katolikus közösséget, valamint fel szeretné hívni figyelmüket a társadalomban betöltött feladataik teljesítésére. 

Olasz sajtóelemzések szerint a pápai út szimbolikus jelleggel bír mind Mongólia, mind a Vatikán számára. Kifejezi a szentatya periféria iránti figyelemét, valamint a szomszédos országokkal, Pekinggel és Moszkvával való párbeszéd megvalósítása iránti vágyát. Vatikáni források szerint Matteo Zuppi, az olasz püspöki kar elnöke, a pápa különleges küldöttje békemissziójának következő állomása nagy valószínűséggel Peking lesz. A források információi alapján Ferenc pápa táviratban köszönti Hszi Csin-ping kínai elnököt a kínai légtér átrepülésekor.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a Vatikán VI. Pál pápa termében 2023. augusztus 23-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.